banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Urfa'da Arap Edebyatı...

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şanlıurfa şubesinin Rızvaniye yerleşkesinde yapılan Cuma sohbetlerinin bu hafta ki konuğu Harran üniversitesi İlahiyat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Aslan oldu.

bu hafta "Urfa'da Arap Edebyatı" konusunu anlatan Yrd. Doç. Ahmet Aslan; “biz batı kültürünün etkisinde kalmış bir toplumuz, bizim literatürümüzde olmayan fakat batılı egemen güçlerin koyduğu argümanlar ve yazdığı tarih ile olaylara ve tarihe bakıyoruz. Oysa birçok şey onların yazdığı gibi değildir.” Dedi.

Aslan; “Tarih, kim güçlüyse onlar tarafından yazılmıştır, ilim ve bilgi kimsenin malı değildir. Kim onu kullanırsa onundur. Bu yüzden batılılar bizden bilgiyi alarak ilerlediler, bizde geriledik ve onlar bize yön vermeye başladılar. Bugün tarihe baktığımız da birçok bölgenin, şehrin ve coğrafyanın ismi batının belirlediği isimlerle telaffuz ediliyor.” Diye sözlerine ekledi.
Moğol İstilası Öncesinde Harran 'da arap edebiyatının çok güçlü olduğunu söyleyen Aslan; "İslamiyet öncesinde Şanlıurfa Merkez'de Süryaniler hakim olmasına rağmen Bizanslarla iş birliği içinde olan bir arap Aşireti Şehirde kurucu aile olarak bulunuyordu. bu arap aşireti bu bölgede hala mevcut kalıntıları var. islamiyetten sonra burada daha da geçişti arrab edebiyatı. öyle bi konuma geldi ki 1200'lerde Harran bir edebiyat ve ilim merkezi oldu. daha sonra harran moğollar tarafından yıkıma uğradı. moğolları bu bölgeye Şiiler davet etti. Moğol istilasında büyük yıkım yaşayan Harran'daki ilim merkezleri dağıldı. bir çok alimde o dönemde fas ve Endülüs'e hicret etti" dedi.
Haber: Mehmet Emin KUŞ/ www.balıklıgöl.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.