banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Urfa'da 2B Arazisi varmış! Urfa'daki 2B arazileri TBMM gündemine taşındı

Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU tarafından Anayasanın 98'inci, İçtüzüğün 99'uncu maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Kamuoyunda tartışılan ve sosyal medyada yer alan iddialara göre, Şanlıurfa'da 3 bin dekar civarında arazinin 2B olarak bilinen 6831 sayılı orman kanunun 2. maddesi B fıkrası (31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerlerden; tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık (antep fıstığı, çam fıstığı) gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanları, orman sınırları dışına çıkartılır.) kapsamına alınması ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Bu arazilerin önemli bir bölümünün Eyyübiye İlçesi (Kadıkendi, Gölbaşı), Karaköprü İlçesi (Küçükalanlı, Yusufkuyu, Gölpınar) bölgelerinde yer aldığı ve bu arazilerin ağaçlandırma alanları olduğu iddia edilmektedir.
Bu bağlamda;
1. Şanlıurfa'daki ormanlık alanların büyüklüğü ne kadardır, bu alanların ilçelere göre dağılımı nasıldır? Ormanlık alanların Şanlıurfa'nın yüzölçümüne oranı nedir?
2. Şanlıurfa'da 6831 sayılı orman kanunun 2. maddesi B fıkrası kapsamında çalışmalar yürütüldüğü iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu çalışmalar ne aşamadadır? 2B kapsamına alınacak alanın büyüklüğü ne kadardır? Bu alanların ilçelere göre dağılımı nasıldır?
3. Söz konusu alanların bu günkü kullanım durumu nedir?
4. 2B kapsamına alınacak arazilerin ne kadarı orman niteliğini tam olarak yitirmiş, ne kadarı tarım alanı olarak veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilmiş, ne kadarı şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanlarıdır?
5. 2B kapsamına alınacak alanların bir bölümünün ağaçlandırma alanı olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu alanların büyüklüğü ne kadardır? Bu alanların ağaçlandırılmamasının nedenleri nelerdir?
6. Yapılaşma bulunmayan 2B arazilerinin ağaç dikilerek yeniden ormanlaştırılması olanaklı mıdır? Olanaklı ise Şanlıurfa'da 2B kapsamındaki arazilerde ağaçlandırma çalışması yapılmış mıdır? Yapılmış ise miktarı; ağaç sayısı ve alan olarak nedir? Yapılmamış ise gerekçesi nedir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.