banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Urfa'da 1 milyon hektar alan sulanacak

 Şanlıurfa’da düzenlenen bir panele katılan GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP Eylem Planının aşamalarını ve bölge üzerinde etkilerini ele aldı. Hayta geçirilen 2014-2018 GAP eylem Planına değinen Karahocagil, bu eylem planı ile 2018 yılına kadar bölgedeki sosyo-ekonomik güç dengelerini aynı seviyeye getireceklerini ifade etti.

Bölgenin Fırat ve Dicle nehirleri arasında bulunmasından dolayı GAP Eylem Planının, Osmanlı döneminden itibaren düşünülen bir proje olduğunu söyleyen Karahocagil, bu eylem planının bazı dönemlerde hayata geçirilmeye çalışıldığını, daha sonra ise 1980’lerde yeni bir bakış açısıyla projenin bir enerji projesinden çıkarılarak, tüm sektörleri kapsayan bölgesel kalkınma projesine dönüştürüldüğünü söyledi.

“2018 yılında 1 milyon hektar alanın üzerinde şebekeli sulama hayat geçirilecek”

Projenin son durumuna değinen Karahocagil konuşmasına şöyle devam etti: “Bu projenin hedefi 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali idi. Bu yönde yüzde 75’e ulaşmış durumdayız ama bunun yanında Ilısu Barajı yüzde 70’i geçti. Bununla enerji konusunda ihtiyaçlar  karşılanacaktır. Sulamada yüzde 23, oldukça düşük bir rakam var elimizde. Ama son eylem planında yaklaşık 700 kilometreden fazla kanal yaptık.

Hem Suruç ovası, hem Diyarbakır- Silvan Ovası Sulama Projesi, Mardin-Kızıltepe ana kanal sulama projesi ki bu Derik, Viranşehir ve Ceylanpınar ovalarını da sulayacak, bu ana kanal işlemleri tamamlandı. Tarla içi şebeke yapımı başladı ve kısa sürede bunlar da sona erecek. Özellikle 2018 yılında bölgede 1 milyon hektar alanın üzerinde şebekeli sulama hayat geçirilecek. Bunun 400 bin hektarı ihale edilerek, çalışmalar başlamıştır.” diye konuştu.

Sulamanın bölgede çok önemli olduğunu söyleyen Karahocagil, istenildiği takdirde iki yılda beş sulamayla beş ayrı ürünün kaldırılabileceğini söyledi.

Bölgenin kalkınması ve refahı için oluşturulan GAP projesinin uluslararası güçleri rahatsız ettiğini ifade eden Karahocagil, buna karşılık Türkiye’nin akıllı politikalarla bu sorunları aşmaya çalıştığını dile getirdi. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.