banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç MHP ABD

Urfa STK'ları Harekete Geçti

 Urfa'da faaliyet gösteren STK temsilcileri, Urfa Barış İnsiyatifi'nin düzenlediği toplantıda tekrar başlayan çatışma ortamının bitmesi için çözüm önerilerini dile getirdi.
 Uzun zamandan bu tarafa devam eden çatışmasızlık ortamının PKK tarafından başlatılan eylemler sonrasında bozulması ve yapılan operasyonlar sonrası bir çok kentte başlayan eylemler neticesinde oluşan çatışma ortamı STK'ları harekete geçirdi.

Bu kapsamda oluşturulan Urfa Barış İnisiyatifi isimli platform tarafından Büyükşehir Belediyesi, Şair Nabi Konferans Salonunda  " Barış Hemen Şimdi" isimli bir toplantı gerçekleştirildi. Şanlıurfa'da faaliyet gösteren bir STK temsilcisinin katıldığı toplantıda söz alan STK temsilcileri yaptıkları konuşmalarda artan terör eylemleri ve yapılan operasyonlar  neticesinde " Çözüm Süreci"nin  tehlikeye girdiğini belirterek yaşanan çatışmaların derhal sona erdirilmesini ve " Çözüm Süreci"nin tekrar hayata geçirilmesini dile getirdiler.
" Çözüm Süreci" ile bölgeye hakim olan barış ve kardeşlik havasının önemine değinen konuşmacılar çatışma ortamının sonlandırılması ve atılacak adımlarla  ilgili görüşlerini dile getirirken bu kapsamda bir heyet oluşturularak Ankara'ya gidilip siyasi Parti temsilcileri ile görüşmek, Kandil'e giderek PKK yöneticileri ile görüşmek, Barış yüzsüzlerini afişe etmek, Şelli parkında Barış çadırı açmak, ortak deklarasyon açıklamak  gibi çözüm önerilerini dile getirdiler.

TOPLANTI SONUNDA BİR BİLDİRGE YAYINLANDI

Ortak imza ile yayınlanan bilgirgede şunlar söylendi:

Kamuoyuna Duyuru

Biz Urfa'daki tüm STK'lar adına bu açıklamayı yapıyoruz.
2013 yılından beri devam eden çatışmasızlık süreci Suruç'taki 33 canımıza mal olan ve ardından c pınarda iki güvenlik personelimizin yaşamını yitirmesi ile başlayan çatışma süreci biz STK'lar olarak büyük bir kaygı ve endişe duymaktayız.
Savaşlar yıkımdır, acıdır, annelerimizin göz yaşlarıdır. Savaş yokluktur, savaşların kazananı yoktur. 1990'lı yıllardaki ülkemizin çektiği ekonomik ve sosyal sıkıntıları, göçleri, faili meçhul cinayetleri, hep beraber acıyla yaşadık. Bu acıları yeniden yaşamak istemiyoruz.
 Bu çatışma sürecinin devam etmesi durumunda üzerinde yaşadığımız bu toprakların uzak ve yakın emperyalistler tarafından stratejik savaş sahası haline getirileceği endişesi taşıyoruz. Savaş baronları, küresel kapitalist güçler, çok ortaklı şirketler kanımız ve canımız üzerinden nemalanacaklardır. Her ölen can yüreklerimize ateş düşürmektedir.
Sokaklarımız mahallerimiz köylerimiz yangın yerine düşürülmektedir. Savaş ortamlarında kimse güvende değildir. Biz STKlar;  savaş ortamlarının toplumda ayrışmayı, kin ve nefret tohumlarının yeşermesine sebep olduğunun bilincinde olarak bu ateşe bir kova su dökmek istiyoruz.
Buradan tüm siyasilere seslenmek istiyoruz. Barış için oy kaygısı taşımadan elinizi gövdenizi taşın altına koyun. Ellerin tetikte çekilmesine gayret gösterin. Unutmayın ki barış için mücadele verenler toplumda hep saygıyla anıldıkları gibi çatışmaya sebep olanlarda hep lanetle anılacaklardır.
Onun için diyoruz ki; Savaşa Hayır, Barış.. Hemen Şimdi
                    
2013 yılından beri devam eden çatışmasızlık süreci Suruçtaki katliam ve akabinde meydana gelen güvenlik görevlilerine yapılan saldırılarla başlayan yeniden çatışma süreci nedeniyle Urfadaki tüm  STKlar bir araya gelerek kamuoyuna bir basın açıklaması ile bir çalıştay düzenlemiştir.
Çalıştayda toplumun bütün kesimlerinden çeşitli dernekler odalar sendikalar ve diğer STK'larının tamamı bu çalıştaya katılım göstererek görüşlerini önerilerini söz alarak belirttiler. Genel olarak hepsinin ortak dil kullandıkları, ellerin hemen tetikten çekmelri, çatışmasızlık sürecinin tekrar acilen başlaması, barış dilinin ön plana alınmasında hemfikir olundu.Üzerinde uzlaşma sağlanan önerileri madde madde aşağıdadır.
1. Barış çadırının Şelli parkında kurulması ve her sivil toplum kuruluşlarından birer üye ile temsil edilecek.
2. Barışın tabana yayılması için herkesin ortak barış dili kullanılmasına riayet edilmesi.
3.  Tüm siyasilere çatışmasızlığın önkoşulsuz olarak ön plana alınması mesajının verilmesi.
4. Çatışmasızlık süreci başladıktan sonra çatışma koşullarının ortadan kaldırılması için barış insiyatifinin çalışmalarına devam edilmesi.
5. Siyasi partilerin il başkanlıklarına oluşturulan bir heyet tarafından görüşülmesi.
6. STK temsilcilerinden oluşan bir heyetin TBMM'ne diğer bir heyetin de Kandile  giderek barış için baskı oluşturulması. Mecliste yapılacak görüşmede üçüncü göze ihtiyaç olduğunu tarafların üçüncü göz tarafından izlenmesine.
8. Suruç sınırında bekletilen cenazelerin bir komisyon tarafından yetkililerle görüşülerek ailelerine verilmesinin sağlanması.
9. Barış yürüyüşlerinin düzenlenmesi ve bu yürüyüşlerde herkesin beyaz tişörtlerle katılması.
10. Urfa'dan seçilen 12 vekilimizle birlikte basın açıklamasının yapılması.
11. Barış stantlarının kurulması.
12.  Barış insiyatıfının TV programlarına katılarak barışın öneminin anlatılması.
13. Müftülükle görüşme yapılarak barışın öneminin vaaz ve hutbelerde anlatılmasının sağlanması.
14.  Şartların oluşması durumunda barış mitinginin düzenlenmesi.
15.  Çevre illerdeki STK'larla diyalog kurularak çalışmaların birlikte yürütülmesi için öneri götürülmesi.
16. Bölgemizdeki kanaat önderleri ile diyalog sağlanarak barışa katkı vermelerinin sağlanması.
Urfa barış insiyatifi Barış Çalıştayı Sonuç Bildirgesidir

GAPGündemi / Balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.