banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Ekonomi Başkanı Hıdır Toprak

Urfa Mazlum-Der'de Kürt sorununu masaya yatırdı

Mazlum Der binasında yapılan panelde konuşan Av. Hikmet Delebe " İnsan Hakları"nın kişinin doğuştan sahip olduğu haklar olduğunu belirterek özetle şunları söyledi; Kişinin doğumundan ölümüne kadar sahip olduğu bu haklar coğrafi, ekonomik ve siyasi sebeplerden dolayı kesintiye uğrayabilmektedir. Ülkemizde ise bir çok sebepten dolayı insan hakları ihlalleri olmaktadır. Türkiye hala insan hakları konusunda istenen düzeye gelebilmiş değildir.
Cumhuriyetin kurulması ile birlikte bir çok kesim mağdur edilmiş ve hakları gasp edilmiştir. Başta Kürtler olmak üzere, Müslümanlar, Aleviler, gayri Müslimler ve sisteme muhalif bütün görüşler baskı altına alınmış insanlar işkence görmüş ve en temel insan hakları bile reddedilmiştir. Kemalist bir ideolojiyi benimseyen elit bir kesimin dışında toplumun bir çok kısmı bundan nasibini almıştır. Sistem birilerini ezerken diğer kesimler ezilene destek vermemiştir.
Kürt meselesi konusunda ise Cumhuriyet ile birlikte inkar ve asimilasyon politikası neticesinde resmi kayıtlara göre 29 tane silahlı kalkışım olmuştur. Son kalkışım ise 30 yıl önce başlayan PKK hareketidir. Bu kalkışım 40 bin cana ve büyük bir ekonomik kayba yol açmıştır. Günümüzde devletin ortak aklı Ortadoğu'da gelişen konjonktüre göre silahla ve asimilasyonla yenemediği bu hareketi masa başında müzakere ederek çözme sürecine yönelmiştir. Bu çözüm sürecinde devletin ve PKK'nın çeşitli hesapları olmakla beraber Barış Süreci devam ettirilmesi kaçınılmazdır. Çünkü Kürt sorunun çözümü için denenmeyen yol kalmadı. Artık her iki tarafta silahla bir yere varmanın imkansız olduğunu gördü" dedi
Delebe; Devletin ortak aklı aslında silahın çözüm olmadığını biliyordu. Ama şimdiye kadar medya tarafından şovenleştirilen kamuoyunun ters algılamasından ve siyasilerin oy kaygısından dolayı hiç kimse çözüm konusunda adım atma cesaretini gösteremedi. AK Parti iktidarı eksikliklerine rağmen Barış Süreci ile ilgili adım atma cesaretini gösterdi. Diyerek kimsenin bölünme gibi bir düşüncesinin olmadığını belirtti.
Sorulan sorular üzerine Av. Hikmet Delebe tutuklu vekiller ve süren KCK davası hakkında fikirlerini ifade ederek; "Kürtler artık haklarının yanı sıra yönetimde yer almak istiyorlar" dedi
Yaklaşık 2 saat süren panel sonunda Mazlum Der Şube Başkanı Meral Dervişoğlu Av. Hikmet Delebe'ye teşekkür ederek; Toplumsal sorunlar ve çözümler konusunda bu tür faaliyetlerimiz hız kesmeden devam edecektir" dedi.

Bekir POLAT/GAPGündemi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.