banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Urfa Kart mahkemesi devam etti
Şanlıurfa idare mahkemesinde yapılan duruşmaya özel halk otobüsçülerinin avukatları Hüseyin Öztürk ve Mustafa Alp; belediye adına avukat Lamih Çelik ve belediye yanında müdahil olan urfa kart işleticisi ASİS firmasının avukatı Gökhan Cebeci katıldı. Davayı çok sayıda ulaşım esnafı da izledi. Dava sonucunun  önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

 

ESNAFIN URFAKART KARŞITLIĞININ SEBEPLERİ

 

Özel halkotobüsçüleri  modern bir sistem olarak kartlı sistemin karşısında değildir.Aşağıda sunduğumuz sebeplerden dolayı ,urfa kart bir kamu hizmeti değil bir rant sistemidir.Urfa kart gerçek anlamda bir rant kart’tır. Açtığımız davada 19 sebepten dolayı  iptal davası istedik.

 

Urfa kart sistemi her ne kadar toplutaşıma kartı olsada temelde bir  ‘’city card’’(şehir kartı)’tır. City card sistemine sahip bir kart o şehirdeki elektrik, su, doğalgazı, parkmetre, müze, stadyum, konser girişleri, turizm tesisleri ve benzeri faaliyetlerde ödeme sistemi olarak kullanılabilen  bir karttır. Modern bir sistem olarak böyle kapsamlı bir projeye karşı çıkılması anlamsızdır. Belediye bu sistemle yukarda sayılan hizmet kollarında para kazanırken sistemin tüm maliyeti toplu taşıma esnafına ödettirilmek istenmektedir.Bizim karşı çıktığımız temel meselede budur.Erzincan belediyesine sadece ulaşım kart olarak yapıldığında aynı firma aynı  sistemi 500 bin tl’ye yaparken urfada bunun mali yükü 3,7 milyon tl’ye çıkmaktadır.urfa esnafından 7 kat fazladan ücret istenmektedir.Halbuki bu işi yapan bankalar( örnek BANKASYA’nın sistemi işlettiği iller var) bu sistemi kredi kartlarının kullanılması karşılığında ücretsiz kurmaktadır üstüne para vermektedir.Urfa belediyesi yetkilileri bu teklifleri duymazdan gelip 5 yıl için 3.7 milyon tl sistem bedeli ve % 1 lik işletme gideri hesaplandığında ulaşım esnafını 7 milyon tl’lik bir  külfetin altına koyacaktı.Esnaf bu rant sistemine karşı çıktığı için sanki tüm yeniliklere karşıymış gibi gösterildi.

 

Yapılan ihale rekabet açısından da sakat bir ihaledir.Türkiyede bu işi yapan firma sayısı 5'tir.Kent kart a.ş,E kent A.Ş,Asis a.ş,Antkart ve A kart firmalarıdır.Belediye ihale şartnamesinin 5. Maddesinin C şıkkına göre sözkonusu şirketin yeterliliğini ;en az 2 şehirde ve 2 yıllık süre ile yapma şartının yanında sistem satımıda  yapacak şirket özelliği koymuştur.Antkart ve A kart firmaları  2 ilde sistem kuramadıklarından kafadan eleniyorlar.E kent ve kent kart firmaları ise sistemi satmıyor bu firmalarda ihaleye giremiyorlar.Geriye saedece ASİS  firması kalıyor.İhaleye tek firma giriyor dolaysıyla rekabet oluşmuyor.Erzincanda aynı firma 500 bin tl’ye yaptığı işi urfa belediyesinde 3.7 milyon tl’ye çıkıyor.

 

Seçilen ihale kanunu yanlıştır.Gelir getirici 4734 sayılı ihalaye göre yapılması gereken ihale 2886 sayılı yasaya göre yapılmıştır.

 

Belediye yetkisi olmadığı halde urfada bir tür kredi kartı oluşturmuştur.City card özelliğine sahip bir kart şehir içinde bir kredi kart özelliğine sahiptir ki belediyelerin  böyle bir yetkisi yoktur.

Belediye kanunun 67. Maddesine göre toplu taşıma ve elktronik sayaç ihale işleri ilk yerel seçimlerin 6. ayına kadar ihale edilmesi gerekirmektedir.Sözkonusu ihalenin yapıldığı tarihte bu süre 4 yıldır ancak belediye, kanuna aykırı olarak bu ihaleyi 5 yıllığına ihaleye çıkarmıştır.

 

2886 sayılı yasaya göre ihale ilanlarında olması gereken bilgilerde eksiktir.İlanda yer alan kesin teminat miktarı ile ihale şartnamesinde ve sözleşmede yer alan kesin teminat miktarlarının farklı olmasıda hukuka aykırıdır.

 

Yukarda saydığımız ve buraya almadığımız daha birçok teknik sebepten dolayı bu kartın iptalini istiyoruz.Yalnız bu şu şekilde anlaşılmamalıdır:Bizler bu kartı iptal ettirerek eski sistemi istiyoruz anlamında asla bir anlam çıkarılmamalıdır.Kart sisteminin  hem esnafa hemde urfa halkına çok ciddi katkısı olacaktır.Esnaf açısından maliyetler düşecek,para alışverişi ortadan kalkacak,havuz sistemi içinde uygulandığından sayısız fırsatları ve faydaları olan bir sistemdir.Halk açısından muavin-şöför sorunları asgariye inecektir.Toplu taşıma esnafı olarak urfa karta değil rant kart olmasına karşıyız.

 

ABUZER ŞEKER            MEHMET EMİN AK                MEHMET POLAT

KARAKÖPRÜ KOP.BŞK.  EYYÜBİYE KOP.BŞK.          ÇANKAYA KOP.BŞK.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.