banner2
Öne Çıkanlar teog news mehmet ekinci Nihat Çiftçi Akhisar Belediyespor

Urfa'da Görme Engellilerin Umudu: Braille Okuma Cihazı

 Görme engellilerin alfabesi olarak bilinen Braille Alfabesi teknolojiyle buluşarak görme engellilere ışık oluyor.

Millî Eğitim Bakanlığınca okullarda dağıtımına başlanan, elektronik ortamdaki metinleri Braille alfabesine çeviren teknolojik cihaz, içerisinde bulunan yükseltilebilir hafıza kartı sayesinde 250 bin kitaplık hafızasıyla görme engelli öğrenciler için adeta taşınabilir bir kütüphane olmaya başladı.

Ankara ve İzmir’den sonra Şanlıurfa’daki görme engelli öğrencilerimize de dağıtılan yazıyı Braille alfabesine, Braille alfabesiyle yazılan yazıyı da alfabetik metne çeviren Braille Okuma ve Yazma Cihazı öğrencilere umut oluyor.

Dağıtımına başlanan teknolojik cihazları kısa sürede öğrenmeye başlayan öğrenciler artık derslerde not alıp bu notlar sayesinde ders çalışabilecekler, düşüncelerini hiçbir yardım almadan metne çevirebilecekler, dilediği kitabı kabartma alfabeler sayesinde hissederek okuyabilecekler, aynı şekilde kitap yazma imkanına da sahip olacaklar.

Şanlıurfa’da Haliliye Görme Engelliler İlk-Ortaokulunda ve kaynaştırma öğrencisi olarak liselerde öğrenimini sürdüren 20 öğrenciye dağıtılan cihazlar, gerçekleştirilen bir törenle Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Ertan Göv, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ziya Suluyer, Genel Müdürlük Personeli Özlem Özkan ve Uzman Yardımcısı Recep Gür tarafından dağıtıldı.

Dağıtılan cihazların dünyayla aynı anda Türkiye'de kullanılmaya başlandığını belirten Göv, "Bu ürün son teknoloji bir ürün, teknik olarak adaptasyonu gerçekleştirilmiş bir ürün. Biz, MEB envanterine Braille okuma cihazı kavramını, okuma-yazma cihazı olarak yerleştirmiş bulunuyoruz, bu da bizi mutlu etmiştir. Bundan sonra bize düşen, bu cihazı geliştirerek öğrencilerimizin eğitim-öğretim hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik adımlar atmaktır." dedi.

Göv, tek başına bir materyalin çocukların eğitimi için yeterli olmadığını vurgulayarak dağıtılan cihazlar sayesinde, öğretmenlerin, öğrencilerin ve ailelerin işlerini kolaylaştıracağını belirtti.

Cihazı bir bilgi hazinesi olarak görüyoruz çünkü çocuklarımızın ders kitaplarından tutun, hikaye, derste aldığı nota kadar içerisinde barındırabilecekleri güzel bir ürün olduğunu belirten Göv sözlerini şöyle tamamladı: “Cihaz, 250-300 bin kitap kapasitesine sahip. Braille alfabesiyle yazılan bir yazıyı bilgisayarda Word belgesine dönüştürebilen, teknik olarak çocuklarımızın okuma, yazma, hem eğitim hayatlarındaki bireysel gelişimleri hem de okulla ilgili ders kitaplarını içinde barındırabilecekleri, çok rahat her yere taşıyabilecekleri küçücük bir ürün.

Dağıtılan cihaz sayesinde bir konuşma hazırlayarak törene katılanlara seslenen Amine Bağış şunları söyledi: Okumak nefes almak gibidir. Okumak özgür olmaktır. Bilginin gücüyle yaşamaktır. Okumak bilgiye ulaşma gücüdür. Bu güç, herkese aynı oranda dağıtılmamıştır. Biz görme engelliler sizin kadar şanslı değiliz. Bilgiye ulaşmamız sizin kadar kolay değil. Bazen bir kitabı elimize aldığımızda dokusunun bize hiçbir şey ifade etmediğini gördük. Eline aldığın her kitabı okuyamamanın zorluklarını yaşadık. Şimdi tüm bu zorluklarla başa çıkmak için bir umut yeşerdi. Kabartma ekran sayesinde artık istediğimiz her kitaba kolaylıkla ulaşabilme imkanı bulabileceğiz. Böylece sınırlı bir hayal gücüyle kalmayıp kitapların deryasına ulaşabileceğiz, kimseden kitap okumasını istemeden kitap okumanın özgürlüğüne kavuşacağız. Kabartma ekranı bize gönderen Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğüne ve Daire Başkanımız Ertan Göv’e teşekkür ederiz.

Konuşmaların ardından okuldaki öğrenciler tarafından oluşturulan orkestra ve koro şarkılarıyla salondakilere güzel anlar yaşattı. Bir öğrencinin okuduğu şiirin ardından katılımcılar okulun tanıtımının olduğu ve okul öğretmenleri tarafından hazırlanan bir kamu spotunu izlediler.

Eğlenceli anların ardından Milli Eğitim Bakanlığı Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Ertan Göv ile İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ziya Suluyer’in öğrencilere cihazları dağıtmasıyla program son buldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.