banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Uluslararası Suçlularla Mücadele Toplantısı Şanlıurfa'da Yapıldı

Dedeman Otel’de yapılan Polis İrtibat Değerlendirme Toplantısına Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü Dışişleri Dairesi Başkan Vekili Hayati Şahin, Yabancı İrtibat Görevlileri Türkiye Başkanı Charles De Winter ile Asya ve Avrupa’dan gelen yabancı irtibat görevlileri katıldı.

Toplantının Şanlıurfa’da yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Vali Celalettin Güvenç, kentin tarihi ve turistik yerleri ile modern yapıları hakkında bilgi verdi. Eski ve yeni olan ile modern olan ile tarihi olanı Şanlıurfa’nın bir arada barındırdığına dikkat çeken Vali Güvenç, kentin alt yapısını tamamlamak için çok önemli planlamalar yaptıklarını söyledi.

Vali Güvenç, Türkiye’nin son 10 yılda genel devlet ve kamu yönetimi anlayışında yaptığı devrimlerden, pozitif anlamda en çok polislerin etkilendiğini vurgulayarak, “Bugün işkence kavramını literatürden çıkarttığımız gibi, orantısız güç kullanımı ve diğer şiddet, kötü muamele konusunda da sıfır tolerans ile hizmetlerimizi yürütüyoruz. Polisimizin teknolojiyi kullanma oranı her geçen gün artmaktadır. Polisimizin hukuk, bilgi ve formasyonunu her geçen gün artırmaktayız. Polis artık birçok sosyal projeye de imza atmayı başarmaktadır. Bugün polisimiz, terörün, suç ve suçluyla mücadelenin tüm ülkelerin ve insanlığın ortak meselesi olduğunu bilmektedir. Çünkü suç ve suçlu ile teröristler dünyanın her yerinde sivil ve masum insanları hedef almaktadır. Global dünyada suç ve suç örgütleri ile teröristler de globalleşmiştir. Dolayısıyla bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmaya, karşılıklı yardımlaşmaya bugün dünkünden çok daha fazla ihtiyacımız var. Herkes bunun farkında olmak zorundadır. Bunun da ülkeler ve polis teşkilatları tarafından iyice anlaşıldığını düşünüyorum. İlimizde böyle bir toplantının yapılması da bu anlayışın göstergesidir” diyerek konuşmasına devam etti.

“İnsanların huzur ve güveni sizlere emanet” diye hitap eden Vali Güvenç, toplantının hayırlı olması dileğinde bulundu.

Toplantıya ev sahipliği yapan İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, yabancı ülke irtibat görevlilerini Şanlıurfa’da ağırlamak büyük bir onur duyduğunu söyledi.

Mehmet Likoğlu, 21. yüzyıl dünyasında kitle iletişim araçları ve bilgi teknolojilerindeki ilerlemeler ile Avrupa Birliği gibi siyasi örgütlenmelerin bir sonucu olarak ülkeler arası fiziki sınırların ortadan kalktığını ifade ederek, “Fiziki snırların ortadan kalkması ile birlikte başta terörizm ve organize suçlar olmak üzere, tüm suç türleri uluslar arası boyut kazanarak çağımızın en önemli tehditleri haline gelmiştir. Sınır aşan suçlarla mücadelede ulusal çabalar yetersiz kalmakta ve iyi organize olmuş suç grupları ile tüm ülkelerin işbirliği halinde mücadele etmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu düşünceden hareketle emniyet genel müdürlüğümüz tarafından diğer ülke polis teşkilatları ile 22 emniyet müşavirimiz çeşitli ülkelere atanmıştır. Aynı şekilde, ülkemizde görev yapan polis irtibat görevlileri olarak sizler de bu işbirliğine katkıda bulunuyorsunuz. İl Emniyet Müdürlüğü odlarak diğer ülke polis teşkilatları ile dış ilişkiler daire başkanlığımız koordinesinde her türlü işbirliğine açık olduğumuzu vurgulamak istiyorum” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Dışişleri Dairesi Başkan Vekili Hayati Şahin ise, yabancı irtibat görevlilerinin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi verdi. Emniyet teşkilatı olarak uluslar arası işbirliğine büyük önem verdiklerini ve her platformda dünya barışına katkı sağlama noktasında gerekli adımları attıklarını söyleyen Şahin, “Güvenlik işbirliği faaliyetlerinin sağlam bir zemine oturtulması ve hukuki alt yapısının hazırlanması adına bugüne kadar 80’i aşkın ülke ile 800’den fazla anlaşma, protokol ve benzeri hukuki metin imzalanmıştır. İmzalanan bu metinler doğrultusunda 21 ülkeye 22 emniyet müşavirimiz atanmış olup, mütekabiliyet esasları çerçevesinde Ankara ve İstanbul’daki yabancı ülke temsilciliklerinde 26 farklı ülkeden 71 yabancı irtibat görevlisi görev yapmaktadır. Emniyet müşaviri ve dış ülke temsilciliği çalışmalarımız devam etmektedir. Yabancı ülkelerle imzalanan güvenlik işbirliği anlaşmaları neticesinde atanan irtibat görevlileri ile özellikle terörizm ve organize suçlar olmak üzere güvenlik birimlerimiz arasında doğrundan iletişim ve temas imkânı sağlanmakta, ikili işbirliğinin daha da geliştirilmesine katkı sağlayan bir zemin oluşturulmaktadır” şeklinde konuştu.

Yabancı İrtibat Görevlileri Türkiye Başkanı Charles De Winter da 3 dinin atası olan Hz. İbrahim’in doğduğu şehirde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tarihin yeniden yazılmasına neden olacak diye ifade ettiği Göbeklitepe’yi de gezecek olmaktan büyük bir mutluluk duyacağını kaydeden Winter, “12 bin yıllık Göbeklitepe’yi gezecek olmak ve bunu yaşamak çok heyecan verici” dedi. Konuşmasına Türkçe ve İngilizce yapan Winter, Şanlıurfa’da bir araya gelmelerinin kendilerine Türk polis teşkilatının ne kadar profesyonel ve dinamik bir şekilde çalıştığını bir kez daha gösterdiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından günün anısına Dışişleri Dairesi Başkan Vekili Hayati Şahin, Vali Celalettin Güvenç ile Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ve Charles De Winter’a birer hediye verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.