banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Beyaz Saray

Aralık 2011'de Uludere'de 34 sivilin ölümüne neden olan hava operasyonuna ilişkin TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun raporuna eleştiriler sürüyor. İngiliz yayın kuruluşu BBC, raporun değerlendirildiği haberinde "Uludere raporuna sert eleştirisi: Çöpe atılacak metin" sözlerini başlığa çıkarttı.

BBC, "kasıt olmadığı" belirtilen Uludere raporunun kabul edildiğini ama CHP'li ve BDP'li vekillerin hem raporun içeriğine, hem de 6 Mart'ta yapılan toplantıya konulan gizlilik kararına tepkili olduklarını belirtti.

"Konuyla ilgili görüşmek için aradığımız komisyonun AKP'li beş üyesine ise ulaşmak mümkün olamadı" diyen BBC, Komisyon görüşmeleri ve metnin, rapor üzerinde Meclis Başkanı'nın yazısıyla sağlanmış bir gizlilik kararı olması nedeniyle basınla paylaşılmadığına dikkat çekti ve Komisyonun muhalefet partilerine mensup üyelerinin, bunun Meclis tarihinde bir ilk olduğunu söylediklerini de kaydetti.

Komisyon Başkanı AKP milletvekili İhsan Şener’in dün basında yer alan ifadelerine göre ise, rapor Meclis Başkanlığı'na teslim edildikten sonra ayrıntılar kamuoyuyla paylaşılacak.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan komisyon üyesi CHP’li vekil Levent Gök ve BDP’li vekil Ertuğrul Kürkçü, raporun hiçbir önemli soruyu yanıtlamadığını söylüyorlar.

Bunun yanında muhalif milletvekilleri raporun görüşülme tarzını da eleştiriyorlar.

Uludere raporunun bir örneği, dün komisyon toplantısı sırasında üyelere dağıtılmış ancak daha sonra geri toplanmıştı.
Kürkçü: Sorular yanıtsız

CHP ve BDP rapora muhalefet şerhi koyacaklarını vurguluyor.

Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Rapor, yanıt vermesi gereken soruların hiçbirini yanıtlamıyor. Operasyonu kim düzenledi, operasyonu kim gerçekleştirdi, bunun siyasi onayını kim verdi? Hedef değerlendirmesini kim yaptı? Bunların hiçbirine yanıt vermiyor,” diyor.

Kürkçü, bunun yanında komisyon üyelerinden birinin son anda yaptığı teklifle, “Bu olayda kasıt yoktur” ibaresinin de kayıt altına alındığını söylüyor.

BDP milletvekili Kürkçü, kendisinin bunun tam tersi kanıya vardığını ifade ediyor.

“Bu topluluk kasten hedef haline getirilmiştir. Hedef ateş altına alınmıştır. Dört parçadan oluşan hedefin tamamı 40 dakika içerisinde dört sortiyle ortadan kaldırılmıştır,” diyor.

Ertuğrul Kürkçü komisyonun “ortada bir suç olmadığına inandığı için bir suç duyurusunda da bulunmadığına” dikkat çekiyor.
Komisyonun bu olayın “haklı bir sebebi olduğunu” sonucuna varmak için gayret gösterdiğini belirten Kürkçü, “bunun için son dakikada bir itirafçının ifadelerine yer verilmiştir” diyor.

Kürkçü, itirafçının ifadelerinin, 19 sayfalık sonuç bölümünün 4,5 sayfasını oluşturduğunu söylüyor.

İtirafçının ifadelerinin içeriği ile ilgili ise Kürkçü şu bilgileri veriyor: “İtirafçı ifadelerinde başkasından duyduğu bir şeyleri nakletmektedir. Buna göre, bu topluluğun içinde ailelerini görmek için kafileye katılmış 2 gerilla varmış. Bombardıman başlayınca bunlar kaçmış, geri dönmüşler. Bu olay bir vesvese ve bir paranoya ürünüdür.”

Gök: Yaşam hakkı ihlali ifadesi yok
CHP’li Levent Gök de “İnsan Hakları İnceleme Komisyonu dün tarihinin en kara toplantılarından birini yapmıştır” dedi.
Gök, “Öncelikle raporu çok daha sağlıklı ortamlarda okuma talebimiz reddedildi. AKP 1 Mart tezkeresi tutanakları ve İmralı görüşmeleri de dahil olmak üzere, sürekli bir şey saklama gayretinde. ‘Uludere’yi konuşmayın’ diyorlar açıkça,” diyerek eleştirilerini dile getiriyor.

Gök, raporda “tek bir sorumlunun bile tarif edilmediğini ve yaşam hakkının ihlali ibaresini içeren tek bir cümle bile kurulmadığını” söylüyor.

Gök, rapor için, “çöpe gitmesi gereken bir metindir” diyor.

Gök, bunun yanı sıra, en başından beri bu raporun “üyeler tarafından yazılmadığını” dile getirdiğini, dün olanların da bunun kanıtı sayılabileceğini söylüyor.

Gök, “Komisyon başkanı raporu ilk kez gördüğünü söyleyerek, bu görüşümü tescillendirmiştir,” diyor.

Ne olmuştu?
28 Aralık 2011'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak-Türkiye sınırına savaş uçaklarıyla düzenlediği hava operasyonu sırasında yapılan bombardımanla 34 kişi hayatını kaybetmişti.

Katırlarla sınır aşırı mal getirip götürdüğü anlaşılan Roboskili grup, "PKK militanı oldukları" gerekçesiyle bombalanmıştı.
Olaydan sonra Genel Kurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Grubun tespit edildiği bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine, hava kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiği değerlendirilmiştir." denmişti.

Kaynak: BBC Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.