banner2
Öne Çıkanlar Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul Mardin

Uçağı arama çalışmaları sürüyor
Malatya Erhaç Meydanı'ndan kalktıktan sonra dün saat 11.58'de Hatay'ın güneybatısında deniz üzerinde radardan kaybolan ve telsiz bağlantısı kurulamayan savaş uçağını aramak için harekete geçen Sahil Güvenlik ekipleri gün ağarınca Samandağ'ın Çevlik Limanı'na demir attı.

Öte yandan, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesi üzerine ABD ve BM'den olayın soğuk kanlı bir şekilde çözülmesine yönelik bir açıklama geldi.

ABD Dişişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Konu henüz NATO gündemine gelmedi. Bu konudaki kararı Türkiye'nin vermesi daha doğrudur..." yönünde bir açıklama yaparken ABD Savunma Bakanlığı, ise "Talep olursa arama çalışmalarına" katılabileceklerini belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun ise, "Taraftarlar bu olayı soğukkanlı bir şekilde ele alıp diplomatik yollarla çözmeli" dedi.

Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Suriye'nin Türk askeri uçağını düşürmesi ile ilgili olarak ''durumu yakından takip ettiği ve bu ciddi olayın iki tarafça itidalle ve diplomatik kanallar yoluyla ele alınmasını umut ettiği'' bildirildi.

BM Sözcüsü Martin Nesirky konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, ''BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, durumu yakından takip etmektedir ve bu ciddi olayın iki tarafça itidalle ve diplomatik kanallar yoluyla ele alınmasını umut etmektedir'' dedi.

Koordinatlar için NATO devreye girebilir

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından Türkiye’nin uluslararası hukuk kapsamında atacağı adımlar tartışılıyor.

Uzmanlar bu kapsamda NATO’nun 4. ve 5. maddelerinin devreye girebileceğine dikkati çekti.

NATO Sözleşmesi’nin 4. maddesi, “Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır” ifadesini içeriyor. Sözleşmenin 5. maddesi ise “Taraflar, Kuzey Amerika’da veya Avrupa’da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldırı olursa BM Yasası’nın 51. maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerler ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır” ifadesini içeriyor.
Dunyabulteni.net

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.