banner2
Öne Çıkanlar Urfa Yetim Der Onur Bilgen ilçe Mardin

Van’ın Tuşba Belediyesi tarafından “Tuşba’nın Geleceği İnsan, Ekoloji, Medeniyet ve Demokrasi” konulu çalıştay başladı. Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ve iki gün sürecek olan çalıştayın açılışı Vali Aydın Nezih Doğan, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan’ın konuşmaları ile başladı.

Çalıştayda yaptığı konuşmasında, bir devlet yönetiminde olması gereken temel kurallara değinen Vali Aydın Nezih Doğan, “Eğer bir yönetim varsa, mutlaka bütçe vardır. Bütçe olmadan asla orada yönetim gerçekleşmez. Ama bütçe kadar önemli olan bir şey nitelikli verileri derlemektir. Bulunduğunuz bölgenin dengelerini bir araya getirmemişseniz orada anlamlı bir yönetim kurulamaz. Üçüncü kural ise stratejik akıl geliştirmektir. Elinizde paranız var fakat nitelikli bilginiz yok. Ne kadar akıl geliştirebilirsiniz? Paranız var, nitelikli bilginiz var, ama akıl yürütecek ekibiniz yoksa buradan da sonuç alamazsınız. Para yoksa bunları uygulama imkanı yoktur. Bu nedenle bu üç kuralın bir arada toplanması gerekir.” dedi.
 


Vali Doğan, özellikle yerel vergi koyma noktasında bazı ülkelerden örnekler verdi. ABD’de, yerel vergiler koyma hakkının belediyelerin elinde olduğunu dile getiren Doğan, Türkiye’de ise yerel vergi koyma hakkının belli ölçülerde belediyelerde olduğunu söyledi.


Muş, Bitlis, Ağrı’da yaşayan vatandaşlar için belediyelere gönderilen pay ile Van arasında farklılıklar oluştuğunu da sözlerine ekleyen Doğan, “Büyükşehir belediyeleri, daha az kaynağa sahipler. Bu nedenle bizim belediyelerimizin, daha nitelikli kamu hizmetleri üretmeleri gerekiyor. Ama tabi öncelikle bu niyeti almaları gerekiyor. Biz hizmeti üreteceğiz. Biz hizmet grubuyuz. İdeoloji üretmeyeceğiz. Biz, vatandaşın hayatını kolaylaştırıcı şeyler üreteceğiz. Daha çok kültür alanları, parklar oluşturacağız.” şeklinde konuştu.


“Kardeşçe yaşamamız gerekiyor”
Çalıştayda konuşan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise, Van’ın büyükşehir olmasının ardından 30 Mart seçimlerinde Tuşba'da belediye ile ilgili vatandaşların kendilerini hizmetkar olarak uygun gördüğünü söyledi. Tuşba olarak, Van'ın daha çok sahil kesimleriyle, sanayi kültürü, tarihiyle yeni bir medeniyete 5 yıllığına hizmetlerini sunacaklarını vurgulayan Özgökçe, “Ortak karar vererek, onları yönetimde söz sahibi ederek, kardeşçe yaşamamız gerekiyor. Yaşarken başta kültürel bütün dengeleri koruyarak, gelecek nesillerimize aktararak ve insanlar bu şekilde bir medeniyet oluşturmuş, dedirtmek adına bu tür bir çalışmayı başlattık.” dedi.


“Çevremiz ateş çemberi içinde, birçok insan göç etmek zorunda kaldı”
Her kesimden vatandaşlara söz hakkı verdiklerini belirten Başkan Özgökçe, “Kendi açılarından nasıl bir Tuşba istiyorlar. Hep birlikte karar verelim istedik. Bizlerin her kesimden bilgi alışverişine, istişare mantığına ve gelecekte sıkıntı yaşamamak adına toplumun tüm dinamiklerini bu yönetimin içinde görmek istedik. Çevremiz ateş çemberi içinde. Birçok insan göç etmek zorunda kaldı. İnsanoğlu savaşlarla, açlıkla, susuzlukla birçok alanı terk etmiş ama kentimiz birçok yönüyle huzurun, barışın, kardeşliğin bir mimarı halinde.” diye konuştu.
 

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan ise, “Tuşba’nın geleceği, hepimizin geleceği. Yeni düzende ve yeni büyükşehir yapılanmasında, şehircilik anlayışımız biraz daha katılımcılığın yüksek olacağı şekilde devam edecek. Bu noktada bu tür çalışmaların Van'ın geneline örnek olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.


Daha sonra Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rahim Tekin’in başkanlık ettiği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Çetin Kotan, YYÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Loğman Aslan ve Tapu Kadastro Müdür Eyüp Kızıltaş’ın konuşmacı olarak katıldıkları ilk oturuma geçildi. (Hacı Yılmaz-İLKHA)
 






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.