banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

Türkiye haritası yeniden çiziliyor, il sınırları değişiyor!

AB'ye uyum için dijital hale getirilecek çalışmayla; kuruyan göllere, yeni yollara göre sınırlar yeniden çizilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’nin siyasi haritasını değiştirecek bir çalışma başlattı. Cumhuriyetin kurulmasıyla 1924 yılında il, ilçe ve köy sınırları arazi şekillerine, akar su yataklarına, göl ve o zaman kullanılmakta olan yollara göre çizildi.

Ancak zamanla kuruyan akarsu yatakları, kuruyan göller, kullanılmayan yollar nedeniyle sınırlar birçok yer de tar tışmalı hale geldi. Bunun üzerine çalışma başlatan bakanlık, 81 il, 953 ilçe ve 34 bin köyün sınırlarını baştan çizecek. AB müktesebatı gereği ülkedeki sınırların dijital olarak yayınlanması gerektiğinden, bu çalışmayla AB’ye uyum da sağlanacak. İdari sınırlar baştan çizildiğinde, Türkiye’deki bütün siyasi haritalar da çöpe atılacak. İlçelerin sınırlarının baştan çizilmesiyle de kaymakamların sorumluluk alanları değişecek.

Şu anda muğlak olan sınırlar nedeniyle pek çok adli vaka ortada kalıyordu. Hangi ilin sınırlarında yaşandığı belli olmayan asayiş olaylarına, hangi emniyet biriminin bakacağı bilinmiyordu. Konuya yönelik olarak bilgi veren yetkililer, bu çalışmanın, A’dan Z’ye bütün idari ve hiyerarşik sistemin başlangıç noktası olacağına dikkat çekerek “Vali nereden sorumlu, kaymakam ne re den so rum lu? Bunlar şu anda bilinmiyor. Bütün vali, kaymakam, muhtarların gözü bu çalışmada” dedi.

KAN DAVALARI BİTECEK

Çalışma ile pek çok köyün arasında kan davalarına varan sorunlar yaratan arazi kavgaları da çözülecek. Meralar, ormanlar ve derelerin hangi köye ait olduğu netleşecek.

 

En geniş topraklara sahip Şanlıurfa'nın sınırlarının değişip değişmeyeceği daha netleşmedi.

Deniz Çiçek / HT GAZETE

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.