banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Tunceli halkı CHP'yi neden seviyor?
Milliyet Gazetesi yazarı Eyüp Aşık, Erdoğan'ın Dersim'deki katliamlardan CHP'yi sorumlu tutmasından sonra akıllara takılan, “Tunceli’de yaşananlardan CHP sorumludur da neden o günden beri seçimleri CHP kazanır?” sorusunu yöneltip cevabını aradı.
1950'den itibaren bazı seçimlerin Tunceli'deki sonuçlarını açıklayan Aşık, CHP Milletvekili Kamer Genç'e de seçim sonuçlarının sırrını yorumlattı.
İşte Aşık'ın yazısında ilgili bölüm:
Dersim konusunda herkes tarihçi kesildi... Ama bizim basit sorumuz bir türlü yanıt bulmuyor... O basit soru şu... “Tunceli’de yaşananlardan CHP sorumludur da neden o günden beri seçimleri CHP kazanır?”
Bakınız oylara...
1950’de DP oyların yüzde 60’ını alıyor, CHP yüzde 40’ını...
1954 seçimlerinde CHP oyların yüzde 53 ’ünü alıyor, DP yüzde 46’sını...
1957 yılında CHP yüzde 53, DP yüzde 34...
1965 seçiminde CHP yüzde 34, AP yüzde 27.
54, 57, 65 seçimlerinde CHP’nin başında İsmet İnönü vardır. Tunceli halkı oyunu İnönü’ye vermektedir. Demek halk CHP ile çoktan barışmıştır.
CHP Milletvekili Kamer Genç’e seçim sonuçlarının sırrını soruyoruz. Yanıtı:
- Dersim’e durup dururken harekât diye bir şey söz konusu değildir. Aralarında 91 aşiretten birinin başkanı olan Seyyid Rıza’nın da bulunduğu derebeyleri ta Osmanlı döneminden beri bölgede devleti tanımıyor, vergi vermiyor, askere gitmiyor... Dahası başta Gümüşhane olmak üzere çevre illere talan, soygun amaçlı saldırılar düzenliyorlardı. Atatürk bunlara karşı önce ikna yöntemini kullandı. Yapmayın, etmeyin, dedi. Sonuç alamayınca hareket kaçınılmaz oldu.
- “Katliam” yorumlarına rağmen Tunceli halkının seçimlerde hep CHP’ye oy vermesi ve Atatürk’ü sevmesine ne diyorsunuz?
- Bakın, bu katliam lafı son yıllarda kullanılır oldu. Eskiden yoktu. Aleviler tarihleri boyunca ezilmiş, dışlanmıştır. O ezilme ve dışlanmayı sona erdirecek laikliği Atatürk getirmiştir. Kadınları eşit yurttaş yapmış, derebeylik sistemine son vermiştir. Tuncelililer o yüzden Atatürk ve CHP’yi her zaman sever...
MİLLİYET

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.