banner2
Öne Çıkanlar Taşlıdere Eyyübiye Belediyesi Aşağı Yazıcı Küçük Çamurlu Akhisar Belediyespor

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Ülkenin dört bir yanında toplu taşıma araçlarında 65 yaş üstü insanımıza saygısızlık devam ediyor” diyerek yaşlıların hakkını aramasına yardımcı olunmasını ve bir dizi denetim istedi.

Toplu taşıma sürücülerinin, 65 yaş üstü hak sahiplerine ‘Beleşçi’ dediklerini belirten Göktaş, kimi zaman ise araçlara ücretsiz binmesi gerekenleri tanıyan şoförlerin durmayarak yaşlıları almadığını ifade etti.

Söz konusu yaşlılarla ilgili yönetmeliğe dikkat çeken Göktaş, “Bilindiği üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ücretsiz Veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı ve bunu da Resmi Gazetenin 4 Mart 2014 gün 28931 sayılı nüshasında yayınlatarak yürürlüğe soktu. Bu yönetmelik gereği kimlerin ücretsiz olarak toplu taşıma araçlarına binecekleri belirlenmiş oldu.” dedi.

“65 yaşı üstü kişilerin toplu taşıma araçlarına ücretsiz binmesi gerekiyor”
Göktaş, Türkiye vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişilerin; demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlandırılması gerektiğini kaydetti.

Artan şikayetlere de değinen Göktaş, “Bu yasal bir hak iken, halen yurdun her köşesinden 65 yaş üstü insanımızdan şikâyetler alıyoruz, kendilerine hiç hoş olmayacak şekilde davranışlar ve tavır tutumlar sergileniyor. Toplu taşıma araçlarının (Özel halk otobüsü, minibüs ve dolmuşların) sürücülerinin kendilerine beleşçi dediklerini belirten 65 yaş üstü hak sahipleri kimi zaman kendilerini tanıyıp durmayıp almadıklarını beyan ediyorlar. Farkına varmayıp aldıklarında ise, kart gösterince ‘Ben seni taşımak zorunda mıyım, bu araç su mu yakıyor, git işine be adam’ gibi laflar edip indirdiklerini beyan ediyorlar ” dedi.


“Evet, bu bir haktır. Hem de yasal haktır. 65 yaş üstü vatandaşın elinden bu hakkı kimse alamaz.”diyerek açıklamasını sürdüren Göktaş, “Bu tür saygısız ifadelerle vatandaşa muamele yapanlar suç işlemektedirler.  Bunların isimlerini, yaka numaralarını, TC numaralarını temin edebilirseniz daha iyi olur. Ancak temin edemezseniz, plakalarını, sefer saatlerini not alıp derhal ilgili kolluk kuvvetine şikâyetçi olunuz. İki satır ifade veriniz. Hem adli yönden TCK ya göre ceza almalarını sağlamış olursunuz. Hem de idari yönden para cezası almalarını sağlamış olursunuz. Üstelik de bu para cezası öyle küçümsenecek bir rakam değil. Caydırıcı özelliğe sahip" ifadelerini kullandı.

Yurt geneli tüm belediyelerin özel bir tim kurup bu işi kendi yörelerinde sıkı takip etmesi gerektiğini belirten Göktaş, “65 yaş üstü vatandaşa tanınan bu hakkı engellemeye kalkan, 65 yaş üstü insana çirkin davranan sürücüleri bu işten men etmeliler ve ilgili araçlar seferden de men edilmelidir” şeklinde konuştu. (İLKHA)
 






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.