banner2
Öne Çıkanlar ABD Emir Preldzic 4 Milot Rashica Milot Rashica Galatasaray Ömer Uzun

TOFAŞ işçi çıkarmaya devam ediyor

Türk Metal-Sen'e bağlı olarak Bursa'da çalışan Renault işçileri 14 Mayıs 2015 Perşembe gecesi ücretlerinin iyileştirmesi talebiyle eylem yaparak vardiyaya başlamamış, ertesi gün TOFAŞ işçileri de benzer gerekçeyle eylem yaparak üretimi durdurmuştu.

Türk Metal-Sen’e bağlı işçilerin Bosch fabrikasında MESS ile yapılan toplu sözleşme sonucunda kendilerinden daha yüksek oranda zam aldıklarını iddia eden işçilerin eylemi yan sanayi fabrikaları Coşkunöz, Mako ve Ford’a da yayılmıştı. Eylemlerde 12 binin üzerinde işçinin iş bıraktığı belirlenmişti.

Çelik İş Sendikası Genel Teşkilatlandırma Uzmanı İbrahim Gürkan İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) işçi çıkarımlarıyla ilgili gelinen süreci değerlendirdi. Gürkan, TOFAŞ’ın hâlen işçi çıkarmaya devam ettiğini söyleyerek çıkarılan işçilere de herhangi bir tazminat ödenmediğini ifade etti.

Yaşananları bütün yönleriyle anlatan Gürkan, olayın ilk olarak çalıştıkları süre içinde aynı sendikaya bağlı diğer işçilerin kendilerinden daha fazla maaş almalarına yaptıkları itiraz üzerine başladığını kaydetti.

“8 gün boyunca imalatı durdurup fabrika içinde yatarak eylem yaptık”

Kendisinin de işten çıkarılan işçilerden biri olduğunu dile getiren Gürkan, “Biz de ilk olarak 15 Mayıs’ta TOFAŞ’ta imalatı durdurarak içerde 8 gün boyunca yattık. Dışarı çıkmayarak eylem yaptık ve mücadelemizi sürdürdük. Bu 8 gün içersinde bize terörist mi demediler, bunlar dış mihrakların oyunlarına alet olan maşalar mı demediler. Biz işçiyiz, biz emekçiyiz, biz kimsenin yönlendirmesiyle hareket etmeyiz. Aldığımız 2 kuruşluk maaşla ailemizi geçindirmeye çalışan insanlarız. Biz sadece hakkımızı istiyoruz.” diye konuştu.

“İşveren verdiği sözleri yerine getirmedi, bu durum işçileri çileden çıkardı”

İşverenle yapmış oldukları görüşmeler neticesinde yapılan vaatler sonucu 8 günlük eylemlerini sonlandırdıklarını belirten Gürkan,  işverenin işçiler arasında temsilci belirleme, hiç kimsenin işten çıkarılmayacağını, miktarı belli olmayan iyileştirme gibi verdikleri sözlerini yerine getirmediğini ve 2017’ye kadar belirlenen toplu iş sözleşmesinde 2 bin 700 TL kadar zam yapılacağını bunu da taksit taksit ödeyeceklerini bildirmeleri üzerine işçilerin çileden çıktığını ifade etti.

“Protestolar sebebiyle 83 kişiyi topluca işten çıkardılar”

Verilen sözlerin yerine getirilmemesi ve beklenilen zam oranının çok düşük olarak açıklanmasıyla Ramazan ayında 21 Haziran gecesi işverene karşı yaptıkları alkışlı protestolarla tepki verdiklerini söyleyen Gürkan, “O sırada işveren kamera kaydıyla belirlediği adamları; kim alkışlıyorsa, kim protesto ediyorsa bunların görüntülerini almış. Ertesi gün ben de dâhil olmak üzere 83 arkadaşımızı telefonla arayarak yaptıkları protestolar sebebiyle işten çıkardıklarını bildirdiler.” şeklinde konuştu.

Hâlen işten çıkarımların devam ettiğini anlatan Gürkan, “Toplu şekilde 83 kişi işten çıkarıldı. Daha sonraki eylemlerde, mesela 2 hafta önce de bir arkadaşımız çıkarıldı.  Şu anda içerde sendikal bir savaş var. Çelik İş Sendikasına bağlı işçilere her an işten çıkarılacak muamelesi yapılıyor.”diye konuştu.

“İşten çıkarılanlara herhangi bir tazminat verilmedi”

İşten çıkarılan işçilere herhangi bir tazminatın verilmediğini de ileri süren Gürkan, 83 kişiye de tazminat verilmedi. 25/2 madden çıkarıldı. Yani ahlak dışı davranışlar sergilediğimiz gerekçesiyle işten çıkarıldık. 83 kişinin içinden 6 tane engelli arkadaşı çıkardı bunlar. Suçları slogan atmak, yahu adını soyadını sorsan söyleyemez bu adamlar, sana susasa susadım diyemez, nasıl olur da slogan attı bahanesiyle sen bu 6 engelli arkadaşı çıkarırsın.” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

“İşçiler haklarını savunmaktan vazgeçmesinler”

Son olarak beklentilerini de anlatan Gürkan, işçilerin haklarını savunması gerektiğini ve kendilerini sömürmek isteyenlere karşı hiçbir zaman boyun eğmeyeceklerinin mesajını verdi. (Zeki Aras –İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.