banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği uyuz Nasıl bulaşır

3 Aylık Terör Olayların Ekonomiye Yükü bakın ne kadar?


Buna göre Sur, Cizre, Silopi, İdil gibi yerleşim yerlerinde imara verilen zararın bilançosunun 15 milyar TL olduğu hesaplandı. Ekonomi yönetiminin hesaplamalarına göre terörle mücadelenin sürdüğü ilçelerde yeniden yapılacak konut, iş merkezi, alt yapı gibi yerlerin yeniden yapılması, tarihi eserlerin restorasyonu ile birlikte hastane, okul gibi yatırımlar için yaklaşık 15 milyar liralık bir fatura ortaya çıkıyor. İnşaat süreci çatışmaların tam olarak bittiği Silopi ve Derik’ten başlayacak. Yıkılan ilçelerde yeni bir şehir planlaması yapılacak. Konut inşaatlarının yanı sıra yeni yol, kamu binaları gibi tüm alt yapılar yeniden inşa edilecek.

FATURA 15 MİLYAR TL
5 yıllık yatırım planı kapsamında toplam 15 milyar TL’lik maliyet hesaplanırken, hasar tespit çalışmalarına göre 500 konutun yerle bir olduğu Silopi’de toplamda 3 bin yeni konut inşa edilecek. Bir bina maliyetinin eşyaları ile birlikte 100 bin lirayı bulacağı hesaplanırken 300 milyon liralık bir maliyet oluşacak. Cizre’nin yeniden inşası içinse 4 milyar liralık maliyet ortaya çıkıyor. Sur ilçesinin yeniden inşa edilerek Toledo’ya çevrilmesinin maliyeti ise 5 milyar Türk Lirası olarak hesaplanıyor. Nusaybin için Cizre kadar bir kaynağa ihtiyaç (3 milyar TL) bir kaynağa ihtiyaç olduğu belirtilirken, Derik ve İdil’de ise yeniden inşa için yaklaşık 2 milyar liralık bir kaynağa ihtiyaç olduğu ifade ediliyor. Silopi’de 10 bin, Cizre’de ise 15 bin bina bulunuyor. Her iki ilçede de tarihi ve kültürel miras niteliğindeki yerler öncelikli olarak koruma altına alınacak.

3 AŞAMALI PLAN
Terör örgütüyle yürütülen mücadelede sona gelinirken Sur’da yaşamın normale dönebilmesi için üç aşamalı plan hayata geçirilecek. Terörden temizlenecek ilçe, daha sonra enkazdan da temizlenecek ve son adımda yeni projelerle yeni yaşam planı hayata geçirilecek. Yeni yaşamın başlaması için terör örgütü PKK mensuplarının çatışma alanı olarak kullandıkları ve enkaza çevirdikleri binaların enkazı kaldırılacak. Terör örgütü unsurları tamamen temizlenince enkaz kaldırma çalışmaları başlayacak. TOKİ, çalışmaya başlayacak. Sur, tarihi dokusuna göre inşa edilecek.

KEMAL BEY’İN ARKADAŞLARI
Devletin, terör örgütünün halka verdiği zararları engellemek, kamu güvenliğini tesis etmek için başlattığı operasyonları akamete uğratmaya çalışan muhalefet, bölgedeki maddi-manevi zararın vebali altında. PKK’lı teröristlere “Barikatları kuran arkadaşlara diyorum” diye seslenen CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve partisi, adeta terör örgütüne moral içerikli açıklama ve davranışlarda bulundu. Diyarbakır’a giderek incelemelerde bulunan 100 kişilik CHP heyetinin hazırladığı raporda devlet adeta katliam yapmakla suçlandı. Katliam yapan PKK’ya ise tepki yerine “Arkadaşlar” gibi sıcak açıklamalarla moral verildi.

TERÖRÜN SÖZCÜSÜ DEMİRTAŞ
Sırtını terör örgütüne dayadığını açıkça itiraf eden ve PKK’nın sözcülüğünü yapan HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, bölge halkını her seferinde operasyonları protesto etmeye çağırarak, “katil devlet” söylemini kullandı. “Yüksekdağ, “Biz sırtımızı Rojava’ya, Kobani’ye, IŞİD vahşetine karşı direnen halklara, insanlık mücadelesi yürüten YPG-YPJ’ye dayıyoruz” diyerek safını net olarak ortaya koydu.
Ercan Baysal - Star

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.