banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Eyyübiye

‘Telefon terörü'nü kim durduracak

Sürücülerin ‘cep’le konuşması kazalara yol açıyor. Namazda çalan telefon cemaatin dikkatini dağıtıyor. Yolcular, otobüs ve minibüste yüksek sesle konuşan bir esnafın bütün ticarî faaliyetleri ile özel hayatını öğreniyor.

 

Türkiye’nin cep telefonlarıyla tanışmasının üzerinden 20 yıl geçti. Bu süre içerisinde cep telefonu teknolojisi 3 nesil değiştirdi, ancak cep telefonu konuşma kültürü, adabı oluşturamayan çoğu vatandaş sesiyle, davranışlarıyla çevresindekilerin hayatını kâbusa çevirdi. Cep telefonunun neden olduğu kazalar, kavgalar, cinayetler bir kenara, son yıllarda vatandaşlar arasında en çok tartışılan konu yolda, otobüste, camide, trafikte, hastanede, kamuya açık her yerde bağıra-çağıra cep telefonlarıyla konuşanlar. Türkiye Gazetesi okurlarından en çok gelen şikâyet mektuplarının başında, “Cep telefonlu taciz” şikâyetleri yer alıyor.

 

CEP TELEFONU KÜLTÜRÜ OLUŞMADI

Toplu taşıma araçlarında, otobüslerde özellikle ABS fren sistemi üzerinde olumsuz etkileri yüzünden cep telefonu ile konuşmak uzun yıllar yasaklı kaldı. Uçaklarda katı bir şekilde sürdürülen cep telefonu yasağını yine en çok Türk yolcular ihlal etti. Vatandaşlarımız yabancı uçak şirketlerinin de cep telefonu konusunda adeta kâbusu haline geldi.

 

NAMAZIN ORTASINDA KONÇERTO!

Cep telefonlarının kamuya açık mekanlarda kullanımı konusunda da görgüsüzlük zaman zaman had safhaya ulaştı. Özellikle camilerde görevli imamların hem yazılı, hem sözlü ikazlarına rağmen çoğu vatandaşların cep telefonlarını açık bırakması, beraberinde yeni tartışmaları da getirdi.

Cemaatin huşu içinde namaz kılmak için koşa koşa geldiği camilerde cep telefonlarının neden olduğu rahatsızlık zaman zaman vatandaşlarımızı da çileden çıkardı. Cami içinde, namazın tam ortasında yükselen piyano sesinin yüzlerce kişinin dikkatini dağıtması hemen hemen beş vakit yaşanılır hale geldi. Bazı camilerde görevli imamlar, vatandaşların da gayretleriyle cep telefonu sinyal kesicisi jammerlar alarak işi çözerken, (ki, bu da çevre esnafın telefonlarını ve dolayısıyla işini aksattığı gerekçesiyle tepki çekiyor), cep telefonlarının neden olduğu tartışmalar yüzünden istenmeyen kavgalar da meydana geldi.

 

GENELE ŞAMİL YAYIN!

Cep telefonunun toplu taşıma araçlarındaki macerası camilerdeki gibi zil çalmasıyla sınırlı kalmıyor. Cep telefonu konuşma adabı henüz oturmamış kişiler bir yandan avazı çıktığı kadar bağırarak konuşurken diğer yandan, yaptığı işin içeriğiyle ilgili her türlü bilgiyi, mesleğinin inceliklerinin reklamını yapmaktan da çekinmiyor. Ankara’da bir otobüste yolculuk yapan vatandaşın, İstanbul’daki arkadaşına yol tarifi yapması, bir başka vatandaşın sekreterini fırçalaması, ödenmemiş senetleri hakkında dakikalarca konuşması bize gelen şikâyetlerin çoğunluğunu oluşturuyor.

 

TRAFİKTE YASAK AMA...

Sürücülerin seyir halinde iken cep telefonuyla konuşması aslında yasak. Ama kırmızı ışığı bile ihlal eden sürücü telefon yasağına uyar mı? Cep telefonu ile konuşurken, hatta mesaj çekerken kazaya sebep olan çok sayıda örnek biliniyor!

 

UZMAN GÖRÜŞÜ: NAMAZI BOZABİLİR

İlahiyatçı ve gazetemizin “İslam ve Toplum” sayfası yazarı Osman Ünlü, “Namaz esnasında cep telefonunun sesli olarak çalması cemaati taciz ettiği için uygun değil. Hele çalan telefonu kapatmak için yapılacak el-kol hareketleri namaz dışı hareketler olduğu için namazı bozar” dedi.

Mustafa Güldane Türkiye

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.