banner2
Öne Çıkanlar teog news Nihat Çiftçi HAMEDO Strandberg

Tefeciler Urfa'da vatandaşın kanını emiyor

Şanlıurfa’da son dönemlerde tefecilik hayli artış gösterirken, birçok TSK ve kişi de yaşanan acı tabloyu defalarca dile getirdi.

İddialara göre, Şanlıurfa’da son zamanlarda zor duruma düşen esnaf tefecilerin eline düştü.  Ekonomik sıkıntıda bulunan, ağır borç yükü altında ezilen, bankalara borcunu ödeyemeyen bazı Şanlıurfalı vatandaşlar, çareyi tefeciden para almakta buluyor.

Oldukça yüksek komisyonlar isteyen tefeciler vatandaşın adeta “kanını emiyor.” Kriz ortamlarında etkisini artıran tefecilikten bazen bütün bir köy ya da bir ilçe “yaka silkiyor”. Tefecilik yapan kişi mağdur olan insanın sadece kendisini değil ailesini de tehdit ettiği için ihbar mekanizması etkin işletilemiyor. Bir ok olayda, kanıt ve ihbar olmadığı için dava açılamıyor. Sonuçta, tefecinin eline düşen vatandaş, katlanarak artan borcunu ödeyemez duruma geliyor. Mağdur olan vatandaşlar kimi zaman çareyi kaçmakta kimi zaman da hayatına son vermekte buluyor.

HAYALİ TİCARET YÖNTEMİYLE TEFECİLİK

İddialara göre, Şanlıurfa’daki bazı tefeciler, hayali ticaret yöntemiyle tefecilik yapıyor. Örneğin bir araba aynı kişi tarafından yüksek fiyata vadeli olarak senetle satılıyor ve aynı anda düşük fiyata peşin olarak yine aynı kişi tarafından geri alınıyor. Ya da bir kamyon çay, şeker veya un hayali olarak yüksek fiyata vadeli olarak satılıyor, aynı anda da düşük fiyata peşin olarak aynı kişi tarafından geri alınıyor. Tefeciler böylelikle aradaki farkla yasa dışı olarak para kazanıyor.

2 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS VE PARA CEZASI

Emniyet yetkilileri, tefecilik yapan kişilerin çekinilmeden ihbar edilmesi çağrısında bulunuyor. Yapılan ihbarların titizlikle değerlendirildiğini belirten yetkililer, tefeciliğin önemli suçlar arasında yer aldığına dikkati çektiler. Türk Ceza Kanunu’nun tefecilikle ilgili 241. maddesine göre, kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılıyor.

STK’LAR SIK SIK DİLE GETİRİYOR

Şanlıurfa’da yaşanan tefecilik olaylarına STK’lar sık sık ışık tutarak gündem de tutuyor. Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ŞASEMKOM) Başkanı Faruk Akbaş durumla en çok karşı karşıya kana ve dile getiren kişi oldu. Akbaş sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda sürekli tefecilerin eline düşen masum vatandaşların kimlik bilgilerini vermeden olaya ışık tutuyor.

FAİZCİ VE TEFECİLER KANAAT ÖNDERİ Mİ YAPILDI?
 

Kentte hızla artan tefecilik olaylarına bir tepki de Eski Kent Konseyi Başkanı Yusuf Sabri Dişli’den geldi. Dişli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada faizcilerin kanaat önderi yapıldığını iddia etti. Dişli, “Savaş nedeniyle evini, yurdunu terk eden yüz binlerce Suriyeli bağrında misafir eden Urfa. Faizci-tefecinin tuzağına düşen, familyasıyla birlikte memleketini terk eden de Urfalı. Görüldüğü yerde yüzüne tükürülmesi gereken Faizcinin kanat önderleri arasında yer bulduğu şehir?” dedi.
(Ruha Haber Ajansı)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.