banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Tarihi eserlerin güçlendirilmesi çalıştayı düzenlendi

 Çalıştay, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Hüsrevpaşa Yerleşkesinde gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Bitlis Vali Vekili Salih Altun, Bitlis'in içinde barındırdığı tarihi değerlerin çeşitliliğini dikkat çekti.

Burada yaşayan medeniyetlerin inşa ettiği eserlerin günümüze kadar geldiğini ifade eden Vali Altun, "Bunların korunması ve geleceğe aktarılması nasıl olacak? Bu sorulara dürüst cevap vermek gerek. Nedir bu dürüst cevap? Evvela soyut mirasa ne kadar sahip çıktık? Osmanlı, Selçuklu dediğimizde karanlık çağ olarak düşünen birinin Osmanlı eserini korumasını bekler misiniz? Soyut olarak taşı kayayı koruyabilir misiniz? Burada büyük bir paradoks var. Gençliği yetiştirirken bu topraklarda yaşayan ecdadı gençliğin hafızasına kodlamamız gerekir." dedi.

İnşaat Mühendisleri Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan ise, kentler insan hayatının odağındaki fiziki ve sosyal mekanlar olduğunu dile getirerek, o kentlerdeki değişikliklerin insanları yakından ilgilendirdiğini söyledi.

Ersan, "Kentlerin kimlikleri vardır. Kentlerin kimliklerinin kaybolması o kentte yaşayanları hayal kırıklığına uğratır. Böylece kentlerimizi, kenti yöneten yerel yöneticilerin ufukları ile şekillenmektedir. Tarihte bu hep böyle olmuştur. Bu nedenle odamız bugüne kadar tarihi eserlerin güçlendirilmesi sempozyum ve çalıştayları düzenlemek zorunda kalmıştır.

Buradaki sonuç bildirgeleri sempozyumlara taşımak üzere hazırlanmıştır. 2007’de Ankara’da başlayan daha sonra sırasıyla Diyarbakır, Antalya ve İstanbul’da çalıştaylar düzenlendi. Burada elde edilen sonuç bildirgeleri Erzurum’da gerçekleştireceğimiz sempozyuma altyapı olacak. Bitlis 10 bin yıllık bir tarihe sahiptir. Neolitik çağdan izler bulmak mümkündür. Tarihi eserlerin güçlendirilmesi ve geleceğe güvenle devredilmesi çalıştayı kamuoyuna bilinç oluşturmak ve açığa çıkarılmak adıyla düzenlenmek istenmiştir.

İnşaat odası olarak tarihi eserleri korumak sahiplik duygusunu artırmak mimarları mühendisleri ve akademisyenleri aynı zeminde bir araya getirmek amacındayız. Tarihi eserlerimiz, depremler, özensizlik, yeterince kaynak aktarılamaması nedeniyle yok olup gitmektedir. Ülke olarak bu bilinç oluşturulamamıştır. Hayırsız evlat olmamak adına bu eserleri geleceğe aktarmak bizim en büyük görevimizdir. Medeniyetlerin soyut taraflarını taşıdığı müddetçe yapılar da bunu resmetmektedir. İnşaat mühendisliği çok tarihi bir meslektir. Çalıştayımızda tarihi eserlerin envanterinin çıkarılması ve geleceğe aktarılması için tartışma grupları oluşturulacak. Çok değerli bilim adamlarından oluşan tartışma grupları bunu tartışarak ortaya çıkarılacak bu sonuç bildirgesi bizim için çok önemlidir. Bütün katılımcılara teşekkür ediyor, çalıştayın başarılı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmalarının ardından sunumlara geçildi. Çalıştaya, Bitlis Vali Vekili Salih Altun, Bitlis Belediye Eşbaşkanı Nevin Daşdemir Dağkıran, Bitlir Eren Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sabir Rüstemli, ODTܒden Prof. Dr. Erhan Karaesmen, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oktay Belli,  YYÜ Prof. Dr. Recai Karahan, Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Remzi Şahin, öğretim üyeleri, inşaat mühendisleri katıldılar. (Şükrü Tontaş - İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.