banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Suruç'ta 30 bin kişilik çadır kent kurulacak

 Kobani'de IŞİD ile YPG arasında yaşanan çatışmalardan dolayı Türkiye’ye sığınan 200 bin mülteciden Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde kalan yaklaşık 65 bin mülteciyi zorlu bir kış bekliyor. Türkiye’nin değişik illerinde tarım işçisi olarak çalışmaya giden mültecilerin geri gelmesiyle ilçede kalacak mülteci sayısının 80 bini bulması bekleniyor. Mültecilerin son durumu ile ilgili İlke haber Ajansına açıklamalarda bulunan Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, TOKİ tarafından bugün yapımına başlanacak 30 bin kişilik çadır merkezinin yılbaşına kadar bitirileceğini söyledi.

Suruç’ta bulunan 65 bin mülteci sayısının, dışarıda çalışan mülteci tarım işçilerinin gelmesiyle beraber 80 bine çıkacağını tahmin ettiklerini belirten Çiftçi, “Dolayısıyla 80 bin insandan biz 30 binini çadır merkezimizde misafir ettiğimizde mutlaka dışarıda kalanlar var. Zaten şuanda yaklaşık 40 bin misafirimiz köylerde şehir merkezlerinde boş yerlerde kendi akrabalarının yanında ailelerinin yanında misafir kalıyorlar. Dolayısıyla bu konuda zaten halkımız bu nokta bu insanlara sahip çıktı. Çadır merkezlerinin oluşmasıyla beraber koordinasyonu sağlamak daha iyi olacak. En önemli husus da şuan herkes çadır merkezi bekliyor.” diye konuştu.

Şuan itibariyle en büyük sıkıntının, kış şartlarından dolayı mevcut çadırların yeterli olmayışı olduğunu dile getiren Çiftçi şöyle devam etti: “Bu konuda TOKİ tarafından kurulacak çadır merkezimiz ihale aşaması geçirildi. Pazartesi itibari ile hızlı bir şekilde yapılacak ve en kısa süre içerisinde yılbaşına kadar bu çadır merkezini inşallah tamamlayıp gerek AFAD’ın çadır merkezlerine gerek dışarıdaki kendi imkânlarıyla çadır merkezlerinde kalan bütün Suriyeli misafirlerimizi bu çadır merkezlerinin içine almaya başlayacağız.

Bu çadır merkezi içerisinde okul, hastane, cami, psikolojik destek alanları, spor mekânları market ve çok detaylı alanlar mevcut olacak. 30 bin kişilik bir kentimiz olacak inşallah. Bu 30 bin kişilik kentin tamamlanmasıyla çok daha iyi şartlara ulaşmış olacak bu misafirlerimiz.”

Belediyenin destekleriyle kurulan çadırlarda var olan sıkıntıların düzeltilmeye çalışıldığını söyleyen Çiftçi, “Şu anda AFAD’ın çadır merkezinde kalan yaklaşık 10 bin kişinin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Belediye çadırlarında kalanlardan 7 bin kişinin yemeğini biz karşılıyoruz. Altyapısına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Günlük şuan itibariyle kızılay 30 bin kişiye yemek veriyor yine kaymakamlık olarak bizim firmalar üzerine 10 bin kişiye yemek veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Sadece çadır merkezlerinde değil köylerde kalan kişilerin ihtiyaçlarını da karşıladıklarını söyleyen Çiftçi, en uzak köyde bulunan mültecilere en az 3’üncü kez yardım dağıttıklarını, yaklaşan kış şartlarıyla beraber giyim ve ilaç benzeri malzemelere acil ihtiyaç olduğunu bu mağdur insanlara yardım eden hayırsever işadamları sayısının artması gerektiğini belirtti. (Osman Gülebak, Emrah Deniz, Hüseyin İçli - İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.