banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Ülkelerinde yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteciler, Türkiye’nin birçok noktasında hayata tutunmaya çalışıyor. Binlerce sığınmacı geldikleri yerlerde kendilerine ayrılan çadır kentlerde yaşarken, çadır kente yerleşmeyen binlerce Suriyeli ise kiraladıkları evlerde yaşamlarını sürdürüyor.

Şehir merkezlerinde yaşayan çok sayıda Suriyeli kendi imkanlarınca iş bulup çalışırken çok sayıda Suriyeli de iş bulamadığı için yardım derneklerinin yapmış olduğu yardımlardan faydalanıyor. Savaşın uzaması, derneklerin yaptığı yardımları da etkiliyor.

Konu ile ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Rızık İstihdam Ofisi Müdürü Enes Abdalmuhsen El Şihab, Suriyelilere nakdi yardım yapmak yerine onların normal hayata entegre edilmesi gerektiğini söyledi.

El Şihab, Suriyelilere yardımların yapılmasının güzel olduğunu ancak onlara balık vermek yerine onların balık tutmaya alıştırılması gerektiğini ifade etti.  

“Suriyelilerin en büyük sorunu işsizlik”

Suriyeliler için özellikle bazı iş kanunlarının düzeltilmesini istediklerini söyleyen El Şihab, kanunlar nedeniyle bazı Suriyelileri istihdam edemediklerini ifade etti.

Suriyelilerin Türkiye’de iki problemlerinin bulunduğunu, bunlardan birisinin eğitim, diğerinin işsizlik olduğunu ifade eden El Şihab, “Suriyelilerin burada iki problemi vardır. Birinci problemleri eğitimdir. Gerçi Türkiye Hükümeti ellerinden geleni yapıyor. İlkokuldan üniversiteye kadar ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. İkinci problem ise işsizliktir. En büyük problemimiz iş bulmak fakat ne hükümetten ne de derneklerden bize destek çıkan olmadı. Suriyeliler kendi hayatlarını kazanmak (geçimlerini yapmak) ister. Bugün gıda yardımında bulunulabilir ama yarın yardım etme imkânınız var mı, bilinmez. İnsan kendi parasını kendi kazanmak ister.” dedi.

“Balık vermeyin balık tutmayı öğretin”

Dernekler kendilerini iş konusuna dâhil etmediklerini, bu konuda Suriyelilere yardımcı olmadıklarını söyleyen El Şihab, “Yardım dernekleri, hükümet İnsanları oturtmaya alıştırıyorlar. Bugün bir paket gıda götürülüyor adam der ‘yarın da bana yiyecek gelecek neden çalışayım ki?’ Biz insanlara balık vermek yerine balık tutmayı öğretmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası derneklerin sadece yardım yaptıklarını belirten El Şihab, nakdi yardımlarla problemin çözülemeyeceğini ifade ederek, insanlara iş verilmesi gerektiğini söyledi.

“Rızık İstihdam Ofisi İstanbul, Mersin ve Gaziantep’te açılacak” 

Rızık İstihdam Ofisinin şu ana kadar 15 bin insanı istihdam ettiğini söyleyen El Şihab,“Burada bu büroyu açmamın sebebi Suriyelilerin sorunları, problemlerini düşürmek hafifletmektir. Biz burada 3 binin üzerinde aileyi istihdam ettik. Burada 15 bin insan ekmek yemeye başladı. 3 bin aile 15 bine yakın insan ediyor. Biz bunlardan ve işverenlerden de herhangi bir ücret istemedik. Bizler önümüzdeki aylarda bu ofisten daha fazla açmayı düşünüyoruz. Mersin, İstanbul ve Gaziantep’e birer tane bu ofisten açmayı düşünüyoruz.” Dedi.

“İş başvurusunda bulunanların sayısı 20 bine ulaştı”

El Şihab, “Yaptığımız iş hem Türkiye halkı hem de Suriye halkı tarafından beğenildi, takdir gördü. Yani biz Suriyelileri istihdam ediyoruz. Türkiye’de iş verenlere de kalifiyeli eleman imkanı sunuyoruz. Bu şekilde iki taraf da mutlu oluyor. Kısaca Rızık Ofisi Türkiye ve Suriyelilere hizmet ediyor. Suriye’den gelenlerin yaptıkları ilk şey gelip burada iş başvurusunda bulunmak oluyor. İş başvurusunda bulunanların sayısı 20 bine ulaştı. Başvuru yapanların bilgileri hem elektronik ortamda hem de dosya şeklinde bizde bulunuyor. Hepsi çalışmaya hazır.” şeklinde konuştu.

Türkiye vatandaşlarından da bir isteğinin olduğunu belirten El Şihab, Suriyelilere biraz sabretmelerini söyleyerek, “Suriye’nin ıstırabı gerçekten çok büyüktür. Orada uluslararası savaş var. Suriyelilerin yanında duranların sayısı parmakla sayılacak kadar azdır. Suriyelilere en büyük yardımı yapan ülke Türkiye olmuştur. Günde binlerce çocuğumuz ölüyor kimi enkaz altında kimi denizde boğularak.” dedi.     (Osman Gülebak /Mustafa Bikeç - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.