banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği Beştepe Millet Camii

Suriyeliler soğuk havada donarak ölmek istemiyor

Suriye’deki savaş nedeniyle Haseki’den çıkıp önce Hakkari merkeze yerleşen ve bir sure burada kaldıktan sonra Şırnak Cizre’ye giden Suriyeli 7 aile, daha sonra Cizre’de çatışmaların başlamasıyla Batman’a yerleşti.

Batman’a sığınan 26 nüfuslu 7 Suriyeli aileden 4 çocuk babası Velid Cıma Hıdır (28) akrabalarıyla beraber verdikleri yaşam mücadelelerini İlke Haber Ajansı’na anlattı.

Batman’ın Zorköy (Segirka) köyüne yerleşen Hıdır ailesi, yetkililerden soba ve yakacak yardımı istediklerini belirttiler.

“Eve ekmek ve çocuklarıma ilaç alacak param yok”

Zor şartlarda geçinebildiklerini ifade eden Hıdır, yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle anlattı: “Daha önceden Suriye’den Cizre’ye kaçtık. Orada da gerginlik olunca üç ay önce Batman’a gelip bu eve yerleştik. Suriye’den geliş amacımız Esad zulmünden dolayıdır. Eve ekmek ve çocuklarıma ilaç alacak param yok. 3 yaşındaki çocuğum fıtık ve ameliyat olması gerekiyor, ama yapamıyoruz. Şarları zorlayarak ancak kira ve çocuklara mama alabiliyorum. Hastamız olduğunda çaresiz kalıyoruz.  Çocuklarımızın soğuktan ölmelerinden korkuyoruz. Çocuğumuzun fıtık ameliyatının yapılmasını istiyorum. Allah’tan dileğimiz kimseyi çaresiz ve perişan bırakmasın.”

“Ne sobamız ne de yakacak odun ve kömürümüz var”

Haseki’de çiftçilikle uğraştığını ve Batman’da böyle bir imkânın olmadığını belirten Hıdır, “Yağan kar ve oluşan don ile birlikte çaresizliğimiz arttı. Kaldığımız ev ufak en ufak bir yağışta damlıyor. Çetin kışta evimizde ne soba ne de yakacak odun ve kömürümüz var. Şu ana kadar bir yardım alamadık. Yetkili ve hayırseverlerden soba ve yakacak yardımı yapılmasını istiyoruz. Beraber geldiğimiz bir başka Suriyeli ailenin sobası var ama bir haftadır yakacakları yok. Bizim şimdi elimizde bir elektrikli soba var. O da bir saat elektrik varsa dört saat elektrik yok.  Evin içinde çocuklarımızla buz gibi oluyoruz.  Tek isteğimiz çocuklarımızın yerleri sıcak olsun.” dedi. 

Etkisini artıran kar yağışıyla beraber soğukların da kendisini iyiden iyiye hissettirmesi, sokaklarda yaşamak zorunda bırakılan insanları, özellikle de Suriye’den göç edip farklı şehirlere yerleşen aileleri oldukça zorluyor. Birçok aile kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.

Hatırlanacağı üzere önceki gün, yine Suriyeli bir ailenin dört aylık bebeği yaşadıkları çadırda soğuktan donarak hayatını kaybetmişti. (M. Sait Çelik - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.