banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Erdoğan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Öğrenci

Suriçi'nde çocuklar korkulu gözlerle olup biteni izliyor

Diyarbakır şehrini, tarihi ve kültürel açıdan ön plana çıkaran en önemli unsur olan Suriçi’nin çöküşüne, Türkiye ve dünyanın tanıklık ettiği bir süreçten geçiliyor.  Hiç şüphesiz bu çöküşün en önemli tanıklarından biri de kadim kentin minik çocukları…

Suriçi’nde kazılan hendekler, kurulan barikatlar, sokağa çıkma yasakları ve yaşanan çatışmaların en büyük faturasını dünya medeniyetinin membaı olmuş kadim kentin minik çocukları ödüyor.

Sur’daki okulların çatışmalarda yakılıp yıkılması, tahrip olması sebebiyle çocuklar; eğitimden, dolayısıyla istikballerinden olurken özellikle pencerelerin ardından objektiflere yansıyan kareler ise sessiz bir çığlığın minik yüreklerde koptuğuna işaret ediyor.

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı ilçenin mahallerine giren kameralarımıza dikkat çekici olduğu kadar iç acıtan görüntüler de yansıdı. Çatışmaların yaşanmadığı farklı bölgelerdeki okullara gitmek için yollara koyulan kimi çocukların şaşkın bakışlarla çevrelerindeki yıkımı izlemesi, kimi miniklerin de evlerinin pencerelerinden korku dolu gözlerle dışarıyı izlemeleri, şiddet olaylarının ne gibi travmalara sebep olduğunu açık bir şekilde anlatıyor.

Bölgede aylardır süren çatışmaların yoğun yaşandığı merkezlerden biri olan Diyarbakır’ın Sur ilçesi büyük oranda boşalırken, gidecek bir yeri olmayanlar ise kendi evlerinde mahsur kalmış halde bir an önce olayların bitmesini bekliyor.

Son aylarda meydana gelen şiddet olayları Suriçi’ndeki yaşamı felç ederken, halkın geleceğe dair kaygıları her geçen gün daha da artıyor. Altı defa sokağa çıkma yasağının uygulandığı ilçenin sokaklarında kazılan hendek, kurulan barikatlar ile cami, okul ve evlere isabet eden mermiler, yaşanan şiddetin boyutunu ve ilçe halkının içinde bulunduğu zor şartları ifade etmeye fazlasıyla yetiyor.

Şu an ilçede; Süleyman Nazif Anaokulu ve İlkokulu, Mardinkapı İlkokul ve Ortaokulu, Cumhuriyet İlkokulu ve Yavuz Selim İlkokulunda eğitim gören öğrenciler geçici olarak nakledildikleri çevre okullarda eğitim görüyor. Tabi can güvenliği nedeniyle birçok aile de çocuklarını okula göndermiyor. (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.