banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Beştepe Millet Camii Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik

Şırnak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Araştırma Görevlisi Bekir Gündoğmuş, yeni dönemde başlatılacak çözüm sürecinde muhatap alınan kesimlerin sayısının arttırılması ve devletin bölge halkıyla daha iyi bir iletişim kurması gerektiğini söyledi.

Bölgede yaptıkları tüm saha araştırmalarında, halkının sorunların çözümünü siyasetten beklediği şeklinde sonuçlarla karşılaştıklarını belirten Bekir Gündoğmuş, "Bölge halkı çözümü siyasetten bekliyorsa; siyasetçilerimize, devlet idarecilerimize düşen en önemli vazife çözüm sürecini en hızlı ve en donanımlı şekliyle devam ettirmesidir." dedi.

Süreçle ilgili eksikliklerin yöntem ve içerikle alakalı olduğunu bildiren Gündoğmuş, "Çözüm sürecinin içeriği adeta sosyokültürel haklarla sınırlandırılmış gözükmektedir. Hâlbuki bölgenin tek sorunu sosyokültürel sorunlar değildir. Bölgenin geri kalmışlığıyla ilgili çok ciddi sorunları vardır. Nüfusun çok önemli bir kısmı gençlerden oluşan Şırnak'ta işsizlik diye kocaman bir sorunumuz var. Gençlerin çalışacağı bir fabrikamız yoktur. Dolayısıyla bölgenin ekonomik altyapısını da ele alarak, sosyokültürel haklarla sınırlamadan, bütün yönleriyle ele alarak çalışma yapılmasında fayda vardır." diye belirtti.

Süreçle ilgili olan tüm tarafların konuya dâhil edilmesi gerektiğini ifade eden Gündoğmuş, sözlerine şöyle devam etti: "Bununla birlikte yöntem itibariyle bölgede çok fazla dile getirilen hususlardan biri olan tek tarafın muhatap alınması. Çözüm süreci yalnızca tek tarafın muhatap alınarak yürütülmesi nedeniyle kesintiye uğradığı belirtilmektedir. Bu doğrudur, bunun çözümü siyasi anlamda muhatap alınan kesimlerin sayısını arttırmaktan geçmemektedir. Çözüm sürecinden beklentimiz, süreçle ilgisinin olduğunu düşündüğümüz tarafların konuya dâhil edilmesidir. Buna örnek olarak ticaret odaları, sanayi odaları, ziraat odalarını, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarını düşünebiliriz. Meseleyi yalnızca siyasi partilerin meselesiymiş gibi algılayarak, siyasi partileri muhatap almak, meseleyi yalnızca politik düzlemde ele almak soruna neden olmaktadır. Bölgenin meselesi sadece siyasi değildir. Bölgede yaşanan sosyokültürel sorunlar neticesinde siyasi sorunlar çıkmıştır. Bunu göz ardı etmeden, sebep sonuç ilişkisini göz ardı ederek, yapılan her bir değerlendirme ve uygulama, ne yazık ki beklenen sonuçları verememektedir."

Çözüm sürecindeki önemli hususlardan birinin algı yönetimi olduğuna dikkat çeken Gündoğmuş, siyasi iradenin bölgede bizzat insan odaklı çalışma yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.  (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.