banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

'Sürecin bundan sonra bu şekilde yürümeyeceği kesindir'

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, Cumartesi günü alınan sokağa çıkma yasağı kararının dün sabah saat 07.00’de kaldırılmasının ardından gerginliğin devam ettiği ilçede mağduriyetlerinin her geçen gün daha da arttığını belirten halk, artık olayların bir an önce bitmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği ifade ettiler.

Suriçi’nde uzun zamandadır ara ara devam eden çatışmalar nedeniyle birçok ev ve iş yeri, camiler, tarihi yapılar, arabalar, elektrik trafoları ve aydınlatma direkleri kurşunların hedefi oldu. Mahalle aralarında yer yer çöken evler, roket ve mermi izleri, kopan elektrik telleri, tahrip olan su şebekelerini görmek mümkün.

Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Abdaldede, Alipaşa, Cami Kebir, Cami Nebi, Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, İskenderpaşa, Melikahmet Ziya Gökalp, Lalebey, Süleyman Nazif, Savaş ve Cemal Yılmaz mahallelerinde yoğun kurşun ve ağır silahların izleri dikkat çekiyor.

Suriçi’deki işlek caddeler üzerinde polis zırhlı araçların devriye attıkları, işyeri sahipleri zarar gören dükkânlarındaki hasarı tespit etmeye çalıştığı, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla birçok ailenin de ilçeyi terk etmeye devam ettiği görüldü.

‘Sürecin bundan sonra bu şekilde yürümeyeceği kesindir’

Birçok kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Suriçi’nde sosyal, ekonomik, sağlık ve eğitim hizmetleri olumsuz etkilenirken mağdur olduklarını belirten ilçe halkı, İlke Haber Ajansı'na yaşadıkları mağduriyetleri anlattı.

Tahir Elçi’nin öldürüldüğü yerde mahalle sakinleri adına konuştuğunu belirten Mansur Ezgin,  “Yaşananları Devlet de PKK de görüyor. Önemli olan bu olaylardan ders çıkarmaktır. Bu aşamaya gelen bu sürecin bundan sonra bu şekilde yürümeyeceği kesindir. Bütün zararı fakir halk görüyor. Ne oluyorsa fakir halka oluyor.” dedi.

‘Çözüm sürecinde iki taraf da eleştirilmeli’

Kendi başta olmak üzere tüm Kürt halkının çözüm süreci nedeniyle hükümete destek verdiğini belirten Ezgin, “Ancak gördük ki hükümet samimi değildir. Bir işte samimiyet olmazsa çözüm olmaz. Tabi eksiklik iki tarafta da var. Tek taraflı bakılırsa meselede çözüm diye bir şey olmaz. İki tarafında kötü yanlarını eleştirmek gerekiyor. Bu yüzden bizim istediğimiz barıştır.” diye konuştu.

Tahir Elçi’nin öldürülmesini de değerlendiren mahalle sakini Ezgin,  Elçi’nin barışı isteyen ve çatışmaya karşı duran bir insan olduğunu söyledi.

Bu çatışmaların sonunun olmadığını belirten, halkı olarak barışı ve huzuru istediklerini tekrarlayan Ezgin, çatışmalarda hayatını kaybeden polisler için de üzüldüğünü söyleyerek, zaman geç olmadan ve fırsat kaçmadan tüm sorunların çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. (M. Sıddık Bilge – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.