banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

Sur'dan yükselen gazel vicdanlara seslendi

Bir ayı aşkın zamandır sokağa çıkma yasağın sürdüğü Sur’da yaşanan çatışmalar nedeniyle evi yıkılan, ardından da kimi esnafın desteğiyle barındığı otoparkta hayata tutunmaya çalışan Cahit Acay isimli yaşlı adam, yasağın kapsamının genişletilmesiyle sığındığı barınağında günlerce aç kaldı. Yaşadıklarından dolayı psikolojisi bozulan yaşlı adam, söylediği gazellerle insanlığın vicdanını titretti.

7 Haziran sonrası bölgede ivme kazanan çatışmalar Kürt halkının büyük acılar çekmesine yol açtı. PKK’nin çatışmaları şehir merkezlerine taşıması ve beraberinde uygulanan sokağa çıkma yasakları, bölge halkını göç etmeye, kendi memleketinde mülteci olmaya sürükledi.

Çatışmalar nedeniyle kör kurşunların hedefi olan insanlar, sokak aralarına tuzaklanan patlayıcıların infilak ettirilmesiyle hayatını kaybeden çocuklar, kadınlar ve daha nice acı tablonun yaşandığı bölgede her gün yeni bir mazlumiyet hikâyesi ve dram ortaya çıkıyor.

Belleklere kazılacak bir başka hayat hikâyesini de Cahit Acay isimli yaşlı amca okuduğu gazelle dile getirdi. Çatışmalar travma geçirmesine neden olmuş, fazlaca konuşamayan, ama duygularını gazelle dile getiren Cahit Amca, mazlumiyetini, masumiyetini, kimsesizliğini, çaresizliğini vicdan sahiplerine seslenerek ifade etti.

Sur’un Alipaşa Mahallesi’ndeki Turistik Caddede, esnafın yardımıyla bir otoparkın içinde yaşamını sürdüren Cahit Acay’ın ilçedeki yasaktan önce tek başına yaşadığı, ancak çatışmalarda evi yıkıldığı ve defalarca ölümden döndüğü öğrenildi. Sokağa çıkma yasağının kapsamının genişletilmesiyle barındığı otoparkta, hiçbir esnafın erzak getirememesi ve kendisinin de dışarıya çıkamaması nedeniyle de 15 gün boyunca aç kaldığı belirtildi.

Yaşadıkları olumsuzluklar nedeniyle psikolojik sorunlar yaşamaya başlayan Cahit Amca, zorlukla konuşarak içinde bulunduğu durumu şöyle anlattı: “Uzun süre yemek yiyemedim, banyo yapamadım. Dışarı çıkmayı denedim, defalarca silah sıkıldı. Ölümden döndüm, korkuyorum. Bir aydan beridir esnaf bana bakıyor. Onların sayesinde geçiniyorum. Esnaf bana bakmasaydı açlıktan ölürdüm.”

Kaldığı yerin soğuk olduğunu belirten Cahit Amca, elektrikler kesildiğinde soğuktan dolayı donma tehlikesi geçirdiğini belirtti. Evinin yıkıldığını ve kimsesiz olduğunu söyleyen Cahit Amca, “Allah, Peygamber herkesten razı olsun. Bakın, yattığım yeri görüyorsunuz. İşte burası benim yaşadığım yer. Ne gidecek bir yerim var ne de el uzatacak bir kardeşim. Kim bana yardım edebilir bilmiyorum.” diyerek çaresizliğini dile getirdi.

Konuşmakta zorlanan Cahit Amca, yaşadıklarını anlatırken güzel sesiyle dile getirdiği gazel ile duygularını ifade etmeye çalıştı. Derin bir ah çektikten sonra şu dizeleri okudu;

Evlerinin önü kavak,

Elim kına yüzüm duvak,

Merhamet et Halime bak,

Bugün hava bulanıktır,

Yüreğim başı yanıktır,

Kınamayın arkadaşlar,

Arkadaşıma yazıktır,

Evlerinin önü çiçek,

Yersiz kaldık nereye gidek,

Oy oy hayatım oy

Oy oy hayatım oy

Cahit Amca’nın barındığı otoparkın sahibi Yılmaz Güner ise acı tabloyu şu sözlerle ifade etti: “Bu amcanın evi yıkıldı, sokakta kaldı. Kendi imkânlarımızla ona yer ayarlamaya çalıştık. Bazen elektriği kesiyorlar. Elektrik kesilince, bu adam soğuktan donuyor. Yasak nedeniyle biz de rahat rahat gelemiyoruz. Biz gelmesek aç kalıyor. Psikolojisi bozuldu ve gittikçe daha da bozuluyor. Biz zaten mağduruz, kendi sıkıntılarımız var. Onunla gereğince ilgilenemiyoruz. Bazen polis de buraya gelmemize müsaade etmiyor. Dolayısıyla yemek de getiremiyoruz. Zaten zor bela ona yemek getirebiliyorduk. Yetkililer bu amcaya sahip çıkmalı, derdine bir çare bulmalı. Kimsesi yoktur, yazıktır, günahtır.”  (M. Sıddık Bilge – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.