banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Sur'da yer yer çatışma yaşanırken halkın tedirginliği de artıyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, Cumartesi günü alınan sokağa çıkma yasağı kararının bugün sabah 07.00’de kaldırılmasından sonra yer yer çatışma sesleri geliyor. Sur halkının ise tedirginliği her geçen gün daha fazla artıyor.

Önceki gün Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve 2 polisin hayatını kaybettiği çatışmadan sonra bugün ikinci kez incelemede bulunmak üzere olay yerine giden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz’ın da aralarında bulunduğu heyete ateş açıldı ve yaşanan çatışmada 2 polis yaralandı.

Sokağa çıkma yasağının sona erdiği Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kimi sokaklarda yer yer çatışmaların devam ettiği görülürken, ihtiyaçlarını karşılamak için dışarıya çıkmaya çalışan halk tekrar evlerine hapsoldu. İşyerlerini açmaya gelen esnaf ise çatışmalar dolayısıyla dükkânlarını yine açamadı.

Kısmen de olsa ihtiyaçlarını gidermeye çalışan Sur halkı sokak başlarını tutan polisle sık sık karşı karşıya geldi.  Evlerine gitmeye çalışan çevre sakinlerinin üst aranmasına ve kimlik kontrolüne tabi tutulması kısa süreli gerginliklere neden oldu. Atılan gaz bombaları sebebiyle hem polisler hem de halk olumsuz etkilendi. Baygınlık geçirenlere olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından müdahale edildi. Durumu kötü olanlar ise ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

PKK’lilerin sokak aralarından silah ve patlayıcılarla saldırmasına polisin ise yine aynı şekilde silah veya gaz bombası kullandığı görüldü. Öte yandan, çatışmaların olmadığı mahallerdeki okullarına gitmek isteyen öğrencilerin de zor anlar yaşadığı ve sebeple büyük korku yaşadıkları göze çarptı.

Sokak aralarındaki boş kovanlar ise yaşanan çatışmaların şiddetini gözler önüne serdi. Kimi hurdacıların ise ara sokaklara saçılmış yüzlerce boş kovanı toplamaları dikkat çekti.

‘İşyerini açmasak açlıktan, açarsak roketten öleceğiz’

Tüm bu yaşananlarla beraber esnaf, artık iş yerlerini kapatmaktan başka çarelerinin olmadığını dile getirerek, “Hayatı bize zehir ettiler. Halktan ne istiyorlar. Biz artık kimseye güvenmiyoruz. Elinde silahı olan gelip Suriçi’ne çatışıyor. Bu halka hayat hakkı vermiyorlar. İşyerini açmasak açlıktan açarsak, roketten öleceğiz. Ne yapacağımızı şaşırdık.” dedi. 

‘Kendi memleketimizde yabancı olduk’

İsmini vermek istemeyen başka bir esnaf ise “Bize Suriçi’nde yasak kalktı dediler, ancak evimize dönmek isteyince bombaların patladığını gördük. Bu ne iştir. Kendi memleketimizde, kendi mahallemizde, kendi evimizde yabancı olduk artık. Her evden çıktığımızda ‘Bir daha geri dönebilecek miyiz?’ diye düşünürken, eve döndüğümüzde ‘Sağlam girebilecek miyiz eve?’ diye düşünüyoruz.” Diyerek yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.  (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.