banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Süleyman Şah Türbesi Tartışmaları Bitmiyor

Konuyu HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan  Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıdı.
İbrahim Ayhan Konuyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi                        

Ayhan verdiği önergede şu soruları gündeme getirdi:
Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası Süleyman Şah Türbesi IŞİD tehdidi nedeniyle daha güvenli bir bölge olan ve YPG denetiminde bulunan Kobane Kantonuna bağlı Eşme köyüne gerçekleşen bir gece yarısı operasyonuyla taşındı. Bu operasyona Şah Fırat operasyonu adı verildi. Hükümet yetkilileri bu operasyonun gerekli olduğunu öne sürerek herhangi bir toprak kaybının ve itibar kaybının olmadığını iddia etmektedir. Milliyetçi kanattan ise bu duruma veryansın edilerek ülke topraklarını savunamadığı iddiasıyla hükümete çatmaktadır. Şah Fırat operasyonunu bu kadar tartışılır kılan en önemli etken türbenin bir yerden başka bir yere taşınmasından ziyade operasyonun Kobane Kantonu sınırlarında olması ve türbeninde Kobane Kantonu topraklarına yerleştirilmesidir.

Bu bağlamda;
1-         Şah Fırat operasyonu öncesi İŞİD terör örgütüyle bilgisi dâhilinde bir temas sağlanmış mıdır?
2-          Şah Fırat operasyonu karşılığında İŞİD’e herhangi bir ödün verilmiş midir?
3-         Operasyon öncesi Kobane Kantonu denetimini ellerinde bulunduran PYD/YPG yetkilileri ile hükümetinizin yetkili kurumları arasında herhangi bir görüşme yapılmış mıdır?
4-          Kobane Kantonu yetkililerinin Şah Fırat operasyonuna dönük tutumu ve yaklaşımı nasıl olmuştur?
5-         Operasyon sırasında YPG birliklerinin katkısı olmuş mudur? Olmuşsa katkıları hangi düzeyde olmuştur?
6-          Kobane Kanton yönetiminin bu iyi niyetli yaklaşımı hükümetinizin İŞİD’e ve PYD/YPG’ye karşı tutumunda olumlu veya olumsuz bir değişikliğe neden olurumu?
7-          Operasyon sırasında herhangi bir çatışma yaşanmış mıdır?
8-          Operasyonda yaşamını yitiren askerin ölüm nedeni nedir?
9-         İŞİD’i hükümetiniz terör örgütü olarak görmekte midir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.