banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Suikast kararı Özgür Yurttaş Derneği'nde alındı

Diyarbakır Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın katledilmesi ile ilgili dosyaya bakan Av. Mehmet Karadağ, hazırlanan iddianamede, suikasttan önce Özgür Yurttaş Derneği’nde toplantı yapıldığını ve dosyada sadece 2 şüphelinin bulunmasını ise garipsediklerini belirtti.

Yeni İhya-Der Başkanı ve HÜDA PAR üyesi Aytaç Baran’ın katledilmesi ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianameden sonra dava Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde 16 Şubat 2016'da görülecek.

Dosya hakkında değerlendirmelerde bulunan dava avukatı Mehmet Karadağ, suikasttan önce Yenişehir ilçesindeki Benusen Özgür Yurttaş Derneği’nde toplantı düzenlendiğini, bu toplantıda alınan karar ile Aytaç Baran’ın katledildiğini ifade etti.

“Bu dosyada sadece 2 sanığın bulunması garibimize gitti”

Suikast ile ilgili yürütülen soruşturmanın tamamlandığını dile getiren Av. Mehmet Karadağ, dosyadaki sanık sayısına dikkat çekerek, “Hazırlanan iddianameyi incelediğimizde dosyada 2 sanığın olduğunu görüyoruz. Bunlardan birisi tutuklu diğeri hakkında da yakalama kararı çıkarılmış. Olayın meydana geliş şekli ve toplumda oluşturduğu infial dikkate alındığında bu dosyada sadece 2 sanığın bulunması garibimize gitti. Çünkü dosyanın içeriğinde olayın organizeli, planlı ve kapsamlı bir iş olduğu anlaşılıyor. Oysa olay anını görüntüleyen kamera kayıtlarında ve olayla ilgili gizli tanığın ifadesinde ismi geçen başka şahıslarda var. Bunlar iddianameye dâhil edilmedi. Bu şahısların iddianamede yer almamasını yargılamanın başlangıcında hukuki bir eksiklik olarak görüyoruz.” dedi.

Yasin Börü Davası’nda olay anında çekilmiş görüntülerin olmasına rağmen dosyaya dâhil edilmediğini hatırlatan Karadağ, aynı akıbetin Aytaç Baran Davası’nda da olmasını istemediklerini söyledi.

“Bizce çok eksik bir soruşturma ile iddianame hazırlanmıştır”

Karadağ iddianamenin eksikliklerine işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Kim bu planlı ve organizeli suikastı gerçekleştirmiş ise bunun faillerinin, azmettirenlerinin dakik bir soruşturma ile ortaya konulması gerekiyorken, bizce çok eksik bir soruşturma ile iddianame hazırlanmıştır. Duruşma başladığında hukuki yollar ile bu eksikliklere itiraz edeceğiz.”

“İddianameden anlaşıldığı üzere saldırıyı yapanların adresi bellidir”

Olayın basit bir öldürme olayı olmadığının altını çizen Karadağ, suikastın bir dernekte planladığını ifade ederek, “Bu suikastta yer alan kişiler sıradan kişiler değildir. Suikastı terör örgütü üyelerinin yaptığı yer alıyor dosyada. Bunun için Eşit Özgür Yurttaş isimli bir dernekte olaydan önce bir toplantı yapıldığı ve bu toplantıda bazı kararların alındığı, gizli tanığın ifadeleri ile ortaya çıkıyor. Ayrıca olay anındaki görüntüler ile gizli tanığın beyanları birbirini tutuyor. Bunlar birlikte değerlendirildiğinde olayın kimler tarafından gerçekleştirildiği aslında ortaya çıkıyor. Biliyorsunuz suikastın ardından kamuoyunda zihin bulandıran bazı iddialar ortaya atılmıştı. Bu iddianame ve dosyadan anlaşılıyor ki saldırıyı yapanların adresi bellidir.”  

Yürütülen soruşturma neticesinde hazırlanan iddianamede ‘Mermer’ isimli gizli tanık, olayın PKK içerisinde faaliyet yürüten kişiler tarafından yapıldığını ve bu kişilerin olaydan yaklaşık bir hafta önce Yenişehir ilçesi Benusen semtinde bulunan Özgür Yurttaş Derneği’nde toplantı yaptıklarını ifade ediyor.

Firaz isimli şahsı elinde silahla saldırı sonrasında kaçarken gördüm

‘Mermer’ isimli gizli tanık iddianamede yer alan beyanlarında ayrıca, bu toplantıya PKK’nin kırsal alanından 3 kişinin geldiğini, toplantıya; Firaz, Perçe, Mehmet, Ahmet, Diyadin ve Baran isimli PKK’lilerin katıldığını, toplantıdan sonra suikast öncesi keşfi yapan Firaz isimli şahsı elinde silahla saldırı sonrasında olay yerinden kaçarken başında şapka ile gördüğünü belirtiyor.

Hatırlanacağı üzere Yeni İhya-Der Başkanı ve HÜDA PAR üyesi 4 çocuk babası Aytaç Baran, 7 Haziran seçimlerinden iki gün sonra evine yakın bir mesafede uğradığı silahlı saldırıda katledilmişti. (M. Hüseyin Temel/Yunus Sırat – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.