banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Urfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Su ve Sağlık sorunları giderilmeyen Hilvan!..

Şanlıurfa’yı Diyarbakır’a bağlayan karayolu üzerinde yer alan, özellikle Atatürk Barajı’nın kurulmasıyla su altında kalan köylerden gelen göç dalgasıyla gün geçtikçe gelişen Hilvan’da, çözülmeyi bekleyen birçok sorun halkı mağdur etmeye devam ediyor.

40 bin kişilik ilçede Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoru yok

Su sıkıntısı yaşayan ilçedeki sağlık sorunları da halkı mağdur ediyor. Mevcut hastanenin hem doktor hem de teçhizat bakımından eksik olması sebebiyle uzun zamandan beri büyük sıkıntılar yaşanıyor. Hilvan Devlet Hastanesi’nde zorunlu hizmeti sona eren kadın hastalıkları ve doğum branşı doktorunun tayininin çıkmasıyla yaklaşık 1,5 aydır Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru bulunmuyor. Hastalanan ilçe halkı doktorun olmamasından dolayı ya 38 kilometre mesafede bulunan komşu ilçe Siverek’e ya da 50 kilometre uzaklıkta bulunan Şanlıurfa’daki hastanelere gitmek zorunda kalıyor.

Mevcut doktorun zorunlu hizmet sonrası tayini çıktı

Kendileriyle görüştüğümüz hastane yetkilileri, “Kadın doğum doktorumuz yaklaşık 1,5 aydır yok. Doktorumuz zorunlu hizmeti bittiği için başka yere tayini çıktı. Sağlık Bakanlığının 3 ayda bir yaptığı atamalarda maalesef hastanemize doktor atanmadı. Bu yüzden de şu an kadın doğum doktorumuz yok. Ama diğer branşlardaki doktorlarımız hizmet etmeye devam ediyorlar.” dediler.

Doğum doktoru olmadığı için birçok bebek hayatını kaybetti

Hilvan’daki doktor sorunuyla ilgili konuşan Bedir Sarman “İlçemizdeki sağlık sorunları çözüm bekliyor. Şu an mevcut hastanemiz maalesef yetersiz kalıyor. Var olan doktorlar da gidince halk mağdur olmaya başladı. Kadın doğum uzmanı hastanemizde yok. Bu yüzden insanlarımız hastalarını uzak yerlere götürmek zorunda kalıyor. Birçok aile tanıyorum ki doktorsuzluk yüzünden bebeklerini kaybetti. Yetkililerin bu konuda çözüm üretmelerini bekliyoruz.” diyerek yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

Baş ağrısı için hastaneye gelen kadın ihmal sonucu mu öldü?

Geçtiğimiz günlerde ilçe hastanesinde meydana gelen ve bir bayanın ölümüyle sonuçlanan vaka, basında yer bulmasa da ilçe halkının hastaneye bakışını etkilemiş görünüyor. İddiaya göre; Maliye’de çalışan Saide (Ufak) Öztürk, baş ağrısı nedeniyle geldiği Hilvan Devlet Hastanesinde kendisine vurulan iğnenin ardından hayatını kaybetti. Baş ağrısı nedeniyle hastaneye getirilen Öztürk’ün hayatını kaybetmesinin şokunu yaşayan yakınları otopsiden gelecek sonuçları bekliyor.


Koca ilçede tek bir ambulans olunca birçok hasta saatlerce bekletiliyor

Aynı şekilde söz konusu ilçede sadece tek bir ambulansın bulunması da birçok mağduriyeti beraberinde getiriyor. Aynı anda iki hastanın olması durumunda bir hastanın saatlerce bekletildiği belirtiliyor. Koskoca ilçede sadece tek bir ambulansın bulunmasına tepki gösteren ilçe halkı, ambulans yetersizliği yüzünden çok bekletildiği için hayatını kaybeden hastaların olduğunu ileri sürüyor. 
 

“Yetkililer buna acilen bir çözüm bulmalıdır”

Hilvan Devlet Hastanesine sağlık ocağı muamelesi yapıldığını belirten kanaat önderlerinden Cemal Çınar, ”Hastanemiz bir sağlık ocağı değil ki sadece bir ambulans yeterli olsun. Geçenlerde bir hasta ambulansın olmaması yüzünden saatlerce bekletildi ve şu an yoğun bakımda makineye bağlı durumda. 112 Acil Sevisini arıyorlar ama başka ambulans gönderilmiyor. Hilvan’daki ambulans ise başka hasta götürüyordu. Koskoca ilçeye sadece bir tek ambulans yeterli olur mu? Hastanemizde doktor sıkıntısı var, malzeme konusunda birçok sorun var. Birçok kişi hastasını başka yerlere götürüyor. Yetkililer buna acilen bir çözüm bulmalıdır.” dedi.

Konuyla ilgili görüştüğümüz hastane yetkilileri ise şu an tek ambulanslarının olduğunu ama yakında ilçeye 112 Acil servis noktası kurulacağını söylerken ilçe halkı yetkililerin yaşanan sorunlarına acilen çözüm bulmalarını bekliyor.

Hilvan’ın bir diğer sorunu ise içme suyu

Hilvan’daki su problemini çözmek amacıyla başlatılan Hilvan İçme Suyu Arıtma Tesisi projesinin bir türlü bitirilememesi ilçenin en büyük sorunu olarak orta yerde duruyor. İlçenin su ihtiyacını karşılamak için faaliyette olan elektrikli su pompalarının da elektrik kesintileri dolayısıyla durması, ilçe halkının susuz kalmasına sebep oluyor. Verilen sözlere rağmen bir türlü çözülemeyen su sorununa tepki gösteren Hilvanlılar, yetkililerin bir an önce adım atmasını bekliyor.

Yüzlerce kişi ishal şikâyetiyle hastaneye başvurdu

İçme suyu ihtiyacını 12 su kuyusundan temin eden Hilvan Belediyesi, düzenli olarak yaptıkları tahliller sonucu içme suyunun gayet steril ve hijyenik olduğunu belirtse de son günlerde hastane kayıtlarına göre yaklaşık 200 kişinin ishal vakasıyla hastaneye başvurması dikkat çekiyor. Ayrıca; aynı rahatsızlığı yaşayan yüzlerce kişinin ise hastaneye gitmediği belirtiliyor.  (Osman Gülebak-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.