banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya karbonmonoksit

Sokağa çıkma yasağının ardından Nusaybin

Mardin’in Nusaybin ilçesinde bu sabah saat 06.00’da kalkan sokağa çıkma yasağının ardından halk sokağa çıkmaya başladı. Yasağın kalkmasıyla ilçeye giden İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirleri, çatışma izlerini görüntüleyerek halk ile görüştü.

Onlarca ev, işyeri ve araç zarar gördü

Mahalle aralarında yer yer çöken evler, roket ve mermi izleri, kopan elektrik telleri, patlayan su şebekelerini görmek mümkün. Çatışmalarda onlarca eve kurşunlar isabet ederken işyerleri ve araçlar da hasar gördü. Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Fırat ve Abdulkadir Paşa mahallerinde ise yoğun kurşun izleri ve ağır silahların izlerine rastlamak mümkün… Birçok camiye de kurşunların isabet ettiği görüldü.  

Hendekler olduğu gibi duruyor

Bazı binaların duvarları delik deşik olurken, cadde ve sokaklardaki yüzlerce boş mermi kovanları dikkati çekti. İlçenin birçok sokağında PKK’lilerin polisin girişini engellemek için kazıp patlayıcılarla tuzakladığı hendek ve barikatların ise olduğu gibi durdurduğu görüldü.

Dışarı çıkan halk açık işyerlerine koştu

Evlerinden günler sonra dışarı çıkabilenler temel gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek için açık işyerlerine akın etti. İlçenin ana caddesi üzerinde polis zırhlı araçların devriye attıkları görülürken işyeri sahipleri zarar gören dükkânlarındaki hasarı tespit etmeye çalıştı.

“Onlarca aile ilçeyi terk ediyor”

Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla birçok ailenin ilçeyi terk etmeye hazırlandığı ve ev eşyalarını araçlara yüklemeye başladıkları görüldü.

“Psikolojim bozuldu”

Güvenlik açısından ailesini başka yerlere gönderdiğini belirten vatandaş Abdülkadir Tamam, “Evimize mermiler isabet etti. 5 gün içerisinde Şok geçirdim az kala kalp krizi geçirecektim. Tansiyon karaciğer hastasıyım. Ailemi babasının evine gönderdim. Yaşlı olan anne ve babamı kardeşimin evine gönderdim. Evde tek başıma kaldım. Korku içinde başımı dışarıya çıkaramıyordum. Hala o şoktayım Bu olaylarda halk zarar gördü yeter artık.” dedi.

“Devlet ile PKK zulmünün ortasında kaldık”

Devletin hendeklerin kaldırılması için hiçbir şey yapmadığına dikkat çeken esnaflardan Hasan Kardaş, bu olayda en çok esnafların mağdur olduğunu dile getirdi. Kardaş, “Büyük sıkıntılar yaşadık hem devlet zulmü hem de PKK’nin zulmü hendeklerin kapanması için devlet hiçbir şey yapmadı bütün hendekler kapalıdır. 5-6 gündür millet epey eziyet çekti. Bir an önce bu sıkıntıların ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Halk huzur istiyor. Yeter artık diyoruz. Bu olaydan en çok esnaf çekiyor. Sivil halk çekiyor. Esnafların ödemesi aksamış durumda esnaflar ağlayacak duruma geldiğini görüyoruz. Esnaf olarak kan ağlıyoruz. Benim ödemem vardı gittim borç alıp ödemelerimi yaptım. İnşallah bir an önce bu olaylar son bulur. Allah-u Teâlâ zalimleri kahrı perişan etsin. Kim bu olaylara sebebiyet veriyorsa kim bu halka zulüm yapıyorsa Allah onları kahrı perişan etsin. Hepimiz Müslümanız bu bölgede yaşıyoruz.” diye konuştu.

“Esnaf olarak çalışamaz duruma geldik”

Olaylarda işyerinin zarar gördüğünü söyleyen esnaflardan Mehmet Emin Kaya ise “5 gündür dükkânımızı açamadık. Bu sabah kepengimizi açtığımızda kepengimiz zarar görmüş camlarımız kırılmış. 5 gün boyunca evde açlıkla karşı karşıyaydık. Devlet ve onların arasında kalmışız. Millet burada sıkıntı çekiyor. Esnaf olarak zarar ediyoruz. Herhalde kepenklerimizi kapatacağız. Hem maddi zararımız var hem de çalışamaz duruma geldik.” ifadelerini kullandı. (M. Salih Keskin/Mehmet Aslan – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.