banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Siverek'te Sakalı Şerif ziyarete açıldı

Peygamber efendimizin kutsal emanetlerinden kabul edilen Sakal-ı Şerif, Siverek Ulu Camii'nde ziyarete açıldı.

ŞANLIURFA - Siverek ilçesinde, Peygamberimizin efendimizin kutsal emanetlerinden kabul edilen Sakal-ı Şerif (Lihle-i Şerif), gece 01.30’da, Siverek Ulu Camii avlusunda ziyarete açıldı.

 

Her yılın Ramazan ayının 26. Günü sabah namazının ardından ziyarete açılan Sakal-ı Şerif, Siverek Müftülüğü tarafından yaşanılan izdihamları önlemek amacıyla gece 01.30’da erkekler için ziyarete açıldı. Cami minberindeki sandık içerisinde muhafaza edilen Sakal-ı Şerif, Siverek Müftüsü Ahmet Hilmi Yazar’ın kontrolünde, tekbir ve salâvatlarla, sandıktan çıkarılarak, baş üzerinde cami avlusuna çıkarıldı. Burada 63 kat ayrı ayrı güzel kokulu beze sarılı bulunan Sakal Şerif, tekbir ve salâvatlarla sarılı olduğu bezden çıkarılarak halkın ziyaretine açıldı.

 

Sakal-ı Şerifi ziyaret etmek amacıyla uzun kuyruklar oluşturan halk, polis kontrolünde sıra ile Sakal-ı Şerifi ziyaret etti. Sakal-ı Şerif bugün saat 15.30’a kadar erkekler için ziyarete açık kalacak. Bayanlar ise yarın saat 09.00 ile15.30 arası Sakal-ı Şerif’i ziyaret edebilecek.

 

Siverek Müftüsü Ahmet Hilmi Yazar, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Kadir gecesi sabahı Sakal-ı Şerifi ziyarete açtıklarını belirterek, “ Bu yıl her yıl yaşanan izdihamı önlemek amacıyla gece saat 01.30’da Sakal-ı Şerifi ziyarete açtık yoksa sabahları kilometrelerce kuyruk oluşturuyordu. Ayrıca her yıl sadece bir gün ziyarete açılan Sakal-ı Şerif ziyaretini iki güne çıkardık” dedi.

 

Sakal-ı Şerif’in Siverek'e geliş hikayesi:
Siverek"in önemli şahsiyetlerinden olan Zülfü Ağa, Sultan Abdülhamit Han zamanında, Sultan Abdülhamit"in makamına giderek, Sultan’dan Sakalı şerifi (Lihle-i Şerif’i) talep eder. Sultan Abdülhamit ise sakalı Şerif’i Siverek’e götürmesi için şart koşar. Her konaklama yerinde bir büyük baş hayvan kesilmesi şartıyla Sakal-i Şerif"in Siverek’e verebileceğini söyler. Bu şartı kabul eden Zülfü Ağa her konaklama yerinde bir büyük baş hayvan keserek kutsal emaneti Siverek’e getirir. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.