banner2
Öne Çıkanlar Kovancı Mahallesi Rafael Karaköprü’de İsmar tepkisi Haseki Mehmet Kaya

SIRTLARINDA DİREK TAŞIDILAR

DEDAŞ ekipleri bölgedeki karlı ve sarp dağlardan geçen hatlarda yaşanan arızaları, çoğu zaman canları pahasına onarıyorlar. Bölgede doğaya karşı da amansız bir mücadele veren DEDAŞ ekipleri, ulaşımın neredeyse imkansız olduğu yerlere ise elektrik direklerini, sırtlarında taşıyorlar.



Dicle Elektrik, özelleşme sonrası bölge insanına kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi verebilmek için yöredeki çetin arazi ve doğa koşulları ile de mücadele ediyor. DEDAŞ’a bağlı ekipler, karlarla kaplı sarp dağlara araçlarla ulaşamayınca, gerektiğinde elektrik direklerini sırtlarına alarak, kilometrelerce yol kat edebiliyorlar.

DOĞA ŞARTLARI İLE MÜCADELE

DEDAŞ ekipleri. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman,  Siirt ve Şırnak ile bağlı ilçelerinde her ne sebeple olursa olsun elektrik kesintilerine neden olan arızaları giderebilmek için, canla başla çalışıyorlar. Bölgede ulaşıma imkan vermeyen ve yılın nerdeyse 8 ayı karla kaplı olan dağlarda yer alan yüksek gerilim hatlarında, fırtına ve kar yağışı gibi sebeplerle yaşanan arızaları gidermek için buralara giden DEDAŞ arıza ekipleri, en çok da olumsuz doğa koşulları ila mücadele ediyorlar. Buralardan geçen elektrik hatları sayesinde elektrik kullanabilen yöre halkının karanlıkta kalmaması için ekipler, mevcut arızaları çoğu zaman canlarını hiçe sayarak gideriyorlar.

KATO DAĞI’NDA ZORLU SINAV

DEDAŞ arıza ekipleri, bölgede yer yer kalınlı 1.5 - 2 metreyi bulan karda, karadan hiçbir aracın nerdeyse ulaşamayacağı yerlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Dondurucu soğuk, fırtına ve tipiye aldırmaksızın işlerini başarıyla yapabilmenin gayreti içerisinde olan bu ekipler, yeri geldiğinde ulaşım olmayan dağların tepesine kadar elektrik direklerini sırtlarına alarak taşıyorlar.

DEDAŞ’a bağlı ekipler, doğaya karşı belki de en zorlu sınavlarından birini kısa süre önce Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi yakınlarında yer alan Kato Dağı ile çevresinde verdiler. Yaşanan fırtına nedeniyle Kato’nun yamacında yer alan ilçe ile çevredeki onlarca köye elektrik sağlayan yüksek gerilim hatlarını taşıyan 350 direk devrildi. Özellikle sarp dağların zirvelerinde veya yamaçlarında yer alan direkler, fırtına karşısında kağıt gibi bükülerek, devrilirken, yaşanan bu durum, ilçe kaymakamı tarafından ‘Doğal Felaket’ olarak ilan edildi. Binlerce abonenin yaşanan bu felaket sonunda elektriksiz kalması üzerine DEDAŞ’ın arıza ekipleri, zaman geçirmeden harekete geçti.

SIRTLARINDA DİREK TAŞIDILAR …

Önce bölgede keşif yapan DEDAŞ ekipleri, yaşanan hasarı belirledikten sonra, tüm olumsuz doğa koşullarına rağmen hemen harekete geçtiler. Yerleşim yerlerine yakın kesimlerde kopan teller bağlanıp, devrilen elektrik direkleri yenilenirken, dağlık kesimde ise bu, hiç de kolay olmadı.

Araç ile ulaşmanın nerdeyse imkansız olduğu karla kaplı sarp dağlarda, DEDAŞ ekipleri zaman zaman yıkılanın yerine kurulacak olan elektrik direklerini sırtlarına alarak ulaşması  gereken yere ulaştırdılar. Bazen bunun için köylülerden de destek alan ekipler, tipinin savurduğu ve yer yer 2 metreye ulaşan kara rağmen, sırtlarında direkler ile kilometrelerce yol kat ederek, devrilen direkleri yenisi ile değiştirdi ve arızaları giderdiler. Bu arada, diğer ekipler de dondurucu soğuğa rağmen direklerin tepesine çıkarak, kopan telleri yerlerine bağladı.

Doğanın, önlerine çıkardığı tüm zor koşullarını alt etmeyi başaran ekipler, günler sonra da olsa ilçe ve bağlı köylerinde yaşayan abonelerine elektrik enerjisi verebilmenin mutluluğunu yaşadılar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.