banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir Başbakan

Sirkeli Höyüğü'nden tarih fışkırıyor

Ceyhan'da bulunan Sirkeli Höyüğü’ndeki kazılar devam ediyor. Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Deniz Yaşin Meier, Sirkeli Höyüğü kazılarının 2006 yılından beri devam ettiğini ve 2011 yılından sonra antik kentlerin, kabartmaların, sur duvarlarının gün yüzüne çıktığını belirtti.

Sirkeli Höyüğü’nde devam eden kazı çalışmalarını gerçekleştiren ekibi ziyaret eden Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk, Ceyhan Belediyesi tarafından ziyaretçiler için yapılan platformun açılışını yaptı.

Öztürk, Kazı Başkanı Prof. Dr. Miroslav Novak ve Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Deniz Yaşin Meier’den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Sirkeli Höyüğü kazılarının 2006 yılından beri devam ettiğini belirten Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Meier, 2011 yılından sonra antik kentlerin, kabartmaların, sur duvarlarının gün yüzüne çıktığını kaydetti. Meier, “Ceyhan’daki bu höyük kendi dönemi içersinde Hitit dönemine ait en büyük yerleşimlerin bulunduğu Kilikya bölgesinde yer almaktadır. Bunun dışında kalkolitik dönemden Hellenistik döneme kadar yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Hitit imparatoru 2. Muvattali’ye ait kaya kabartması da önemini daha da yükseltmiştir. Kazı çalışmaları buranın Kilikya bölgesinde yer alan en büyük Hitit merkezi olduğunu gösteriyor. Kazılar, 2. Ramses döneminden kalma ve Anadolu’nun en eski kabartma medeniyetlerinin de Sirkeli’de bulunduğunu gösteriyor.” dedi.

Alemdar Öztürk, “Medeniyetlere beşiklik eden ülkemizin her karış toprağından tarih fışkırmaktadır. Ceyhan da bu bölgelerden biridir. Özellikle bu tür kazı çalışmalarının bölgemiz ve ülkemiz turizmine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kazı çalışmalarının turizme kazandırılması için Ceyhan Belediyesi olarak imkânlarımız dâhilinde desteğimiz devam edecektir.” diye konuştu.

Daha sonra kazı çalışmaları sonrasında gün yüzüne çıkan demir çağından kalma motiflerin sergilendiği yerde konuklara gün yüzüne çıkan motifler hakkında bilgiler verildi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.