banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Yaşanan olaylar nedeniyle birçok işyeri zarar görürken, bazı işyerleri ise çıkan yangınlarda kullanılmaz hale geliyor. Ancak sigorta şirketlerinin, 'terör olayı' kapsamında olması nedeniyle bu zararları karşılamaması halkı mağdur ediyor.

Son dönemlerde artan şiddet olaylarının vatandaş ve sigorta şirketlerinin üzerindeki etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Sigorta Acente sahipleri, devletin sigorta şirketinin vermediği “terör teminatını” vermesini istedi.

Sigorta sektörünün zor bir sektör olduğunu belirten Diyarbakırlı sigorta şirketi işletmecisi İbrahim Sayar, sigorta şirketlerinin son dönemlerde yaşanan olaylar nedeniyle bölgeye sıcak bakmadığının altını çizdi.

“Kaskolarda da muafiyet uyguluyorlar”

Sayar değerlendirmesinde, “Bu olayların patlak vermesinden sonra kimi sigorta şirketleri bölgeden çekildiler. Kaskolarda da muafiyet uyguluyorlar. Vatandaş burada mağdur oluyor. Yatırım yapacaklar önce ekonomik değerleri karşılarına alıp bir beklenti içerisine giriyor.  Risk olduğu zaman yatırımcı yaklaşmıyor. Dolayısıyla yatırım olmadığı zaman insanlar sigorta sektörüne yönelmiyor.” dedi.

Olaylar nedeniyle sigortacılık sektörünün kan ağladığını ifade eden Sayar, “Ancak eski poliçelerimizi yenileme amacındayız. Sigorta şirketlerinden 2 firma hariç diğer firmalar poliçelerinde ‘terör teminatı’ vermiyor. ‘Terör muafiyeti’ uyguluyorlar. Şirketler özellikle kasko branşları ile yangından çekildiler.

Özelikle esnaf tarafından sigortaya rağbet arttı ama şirketler terör teminatı vermiyor. Esnaf bir Molotof ile iş yerlerinin yanabileceği korkusuyla sigorta yapma gayreti içerisine girmiş. Bu sefer şirketler teminat vermiyor. Verenler de terör teminatı muafiyeti uyguluyorlar. Sigorta şirketleri kar amaçlı kurulan şirketlerdir. Riski olduğu zaman uzaklaşırlar acenteler iş ortakları üretim yapabilmeleri için ayakta kalabilmeleri için üretim yapabilmeleri gerekir. Bu teminatlar verilmediği zaman üretim düşer ve acenteler düşer büyük zarar görür ve iş yapamaz duruma gelir.” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşın zararı AFAD tarafından karşılanmalıdır”

Son olaylarla beraber vatandaşın mağdur edildiğini kaydeden Sayar, “Bildiğiniz gibi toplumsal olaylarda vatandaşın zararını, sigortası var ise sigorta, eğer sigortası yoksa valilik bünyesinde AFAD birimi kısmi olarak karşılıyor. Ancak Sigortası olup da sigorta poliçesinde ‘Terör teminatı’ olmayan insanların zararı AFAD tarafından karşılanmalıdır. Hem vatandaşın zarar görmemesi hem de sigortaya rağbetin düşememesi için ‘Terör teminatı’ oranında AFAD, zararı karşıladığında sigorta şirketleri bu anlamda bir rahatlama yoluna gider.” ifadelerini sözlerine ekledi.

Sayar son olarak, hem vatandaşın hem de sigorta şirketlerinin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için yetkililerin olaya el atmaları gerektiğini belirtti.  (M.Hüseyin Temel / Emrah Deniz - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.