banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Doğru tedavi ve uzman desteğiyle sigara bırakmanın asla imkansız olmadığını söyleyen Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Hamza Ağca, ilaç tedavisinin sigarayı bırakmada önemli bir nokta olduğunu belirterek, ancak bunun sadece tek başına yeterli olmadığını belirtti.

Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de sigara kullanımının her geçen gün yaygınlaştığına dikkat çeken Ağca, özellikle de gençler arasında özenti nedeni ile sigara kullanımının artığına vurgu yaparak, sigara denetimlerinin yetersiz olduğunu belirtti.

Türlü bahane ve gerekçelerle sigara içildiğini belirten Ağca, “Sadece Türkiye için değil, bütün dünyada insanlarımıza bakacak olursak insanlar sigarayı sinirlerimi yatıştırıyor. Beni canlandırıyor. Sıkıntılarımı gideriyor. Düşünmeme yardım ediyor. Kendime olan güvenimi artırıyor gibi aslında çok da geçerli olmayan gerekçelerle sigarayı içiyorlar. Bunlar aslında çok da geçerli nedenler değildir. Bir yerden sonra kendi kendini kandırmadan başka bir şey değil.” dedi.

Sigara içmeyen kişilerin  sigara içenlerle aynı mekanda oldukları için ister istemez bu durumdan etkilendiklerini belirten Ağca, “Bir de bununla birlikte pasif içicilik var. Kimileri birilerinin yanında olduğu için içiyorlar. Bunlar sigara içmeyen kişiler ama sigara içenlerle aynı mekanda oldukları için başkaları içtiğinde ister istemez bu durumdan etkileniyorlar. Hatta bu şekilde pasif içicilerde kanser vakıaları dahi görülebiliyor.” ifadelerini kullandı.

“Sigaranın birçok olumsuz nedenleri var”

Sigarının kalp krizi başta olmak üzere damar tıkanması ile kangren zararları gibi birçok hastalığa yol açtığını vurgulayan Ağca, “Ama sigaranın birçok zararı var. Polonyum, Radon, Metanol ve Toluen var. Yani nerede ise sigarada 4 bine yakın toksin madde var. O kadarki zararlıdır. Bütün bu zararları nerede ise gösteriyor. Kan ve dolaşım sisteminde gösteriyor. Sigara bu noktada kalp krizi, damar tıkanması ve kangren zararları gibi birçok hastalık yapabilir. Ayrıca bununla birlikte akciğer ve solunum yollarında da sürekli enfeksiyon sonucu tahribat, Bronşit ve astım yapabilir. Sigara akciğer kanseri başta olmak üzere yemek borusu kanseri ve ağız içerisinde yaralara neden olabiliyor. Sigaranın birçok olumsuz nedenleri var.”şeklinde konuştu.

“Tütün yasakları ile ilgili uygulamalar gevşetildi”

Özellikle gençler arasında özenti nedeni ile sigara kullanımının artığına vurgu yapan Ağca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sigara aslında özendiriliyor. İçen, içmeyene sanki iyi bir şey yapıyormuş gibi maalesef özendiriyor. Sigara içmediği halde, sigara içenlerle kapalı bir yerde 4 saat kalan bir insan 10 adet içmiş kadar zarar görür. Sigara içenler çevreye yaydıkları sigara dumanı nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 3 bin sigara içmeyen kişinin ölümüne neden olmaktadır.  Özellikle de gençler arasında bu özenti nedeni ile sigara kullanımı artıyor. Eskiden bu özenti daha fazlaydı. Artık azalmaya yüz tuttu diye bekliyoruz. Ama ne yazık ki, Sigara Endüstrisi’nin yoğun çabaları nedeniyle istediğimiz sonucu elde edemiyoruz. Hatta tütünle ilgili Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde çıkarılan kanun biz sağlıkçıları çok sevindirmişti. Fakat görüyoruz ki, günümüzde tütünün yasakları ile ilgili uygulamalar gevşetildi.”

Sigara içilmesi yasak olan mekanların daha önce sık olarak denetlendiğini belirten Ağca,  artık bu mekanlardaki denetimler azaldığına dikkat çekerek, “Bu mekanlarda da sigara içilebilir hale geldi. Biliyoruz ki otobüs duraklarında ve hastane bahçelerinde dahi sigaranın içilmemesi lazım.”dedi.

“Sigarayı bırakmada irade şarttır”

Sigarayı içen kişilere sigarayı bıraktırılması yönünde uyarılarda bulunan Ağca, sigarayı bırakmada en başta iradenin şart olduğunu söyleyerek, “Sigarayı içen kişilere bıraktıralım. Bir kere bu konuda önce irade şarttır. Kişi ‘Ben bu sigarayı bırakacağım’ diye kendi kendine karar vermesi lazım. Bunun içinde bir ön hazırlık yapacağız. Ondan sonra sigarayı bırakmaya çalışacağız. Kendi kendine bırakma tarihini belirledikten itibaren sigarayı bıraktığını artık kabullenmiş olacak. Bunun yanı sıra ilaç desteği alabilir. Bütün hastanelerde göğüs hastalıkları poliklinikliğine muayene olduğunda devlet tarafından karşılanan ilaç da verilebilir. Ama ilaç tek başına etkili olmaz. Sigara bırakmada irade şarttır. İrade olmadan ne hekim ona yardımcı olabilir nede ilaç ona yardımcı olabilir.” diye konuştu.

Ağca, “Sigarayı bıraktıktan sonra artık sigarayı konuşmayacağız. Kimsenin sigara tekliflerini kabul etmeyip kimseye de sigara teklif etmeyeceğiz. Etrafımıza sigara içilmez ve yasak levhaları asacağız. Giysilerimizin kokusundan kurtulacağız. Çünkü sigara dumanı açıkçası fena kokar. Çevrede bulunan herkesin üzerine siner. Sigara içmeyenleri oldukça rahatsız eder. Dişlerinizi temizletmek için diş hekiminden randevu alın. Sigaradan sararmış diş görüntüsünden kurtulun. Geçmişte başarısız denemeleriniz olduysa gözden geçirin. İlk günlerde yürüyüşe çıkılabilir. Bol meyve suyu alınabilir. Bununla beraber kendi kendimizi ödüllendirebiliriz.” diyerek sözlerini noktaladı.  (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.