banner2
Öne Çıkanlar Diyarbakır URFASPOR İstanbul Mardin Birecik

Özellikle bölgede var olan şiddet ortamında, insanların psikolojik baskı altında olduğunu ve iradesinin sandığa yansımayacağını söyleyen Batman eski Baro Başkanı Yusuf Tanrıseven, “Bu kadar şiddet olaylarının yaşandığı bir yerde rahat oy kullanılmasını beklememek gerekir.” dedi.

Türkiye 1 Kasım'da yeniden sandık başına giderken, Batman eski Baro Başkanı Yusuf Tanrıseven, çatışmalı sürecin seçim güvenliğine nasıl etki yapabileceği hususunda değerlendirmelerde bulundu.

Seçimlerin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi gerektiğini belirten Tanrıseven, “Seçimler demokrasi bayramı olarak görülür. Seçimler, o ülkenin kendi kendini yönetmesi ve temsilcilerini seçmesi adına önemli bir göstergedir. Seçimlerin güvenli bir şekilde yapılabilmesi gerekir. Bölgemizde son zamanlarda yaşanan şiddet olayları seçim güvenliğinde ister istemez şüpheler doğurmaktadır. Önceki dönemlerde yaşadığımız tecrübeler de bunu göstermektedir.” dedi.

“İnsanların üzerinde psikolojik baskı olmamalıdır”

Seçim güvenliğini sağlamanın basit bir şey olmadığını ifade eden Tanrıseven, sözlerine şöyle devam etti: “Seçimlerde istediğiniz kadar sandık görevlilerini en iyilerden seçin ve istediğiniz kadar tüm güvenlik önlemlerini alın, yine yetersiz kalabiliyor. Bir de sadece sandık güvenliğini almakta yetmiyor. İnsanların oy kullanırken üzerinde psikolojik bir baskı da olmaması gerekiyor. İstediğiniz kadar en iyi insanları sandık görevlisi olarak seçin, insanlar o sandığa giderken üzerlerinde psikolojik bir baskıyla gidiyorlarsa yine seçim güvenliği yeterince sağlanamamış demektir.”

“Yaşanan şiddet olaylarının etkisiyle baskı artacaktır”

Seçimlerde özellikle psikolojik baskının tamamen ortadan kalkması gerektiğinin altını çizen Tanrıseven, “Özellikle kırsal kesimde insanların bunu biraz daha fazla hissetmesi gerekiyor. İnsanların rahat bir şekilde oylarını kullanabilmeleri ve demokrasi bayramına katkı sunmaları gerekir. Geçen seçimde kırsal kesimde sıkıntılar fazlasıyla vardı. Bu dönemde yaşanan şiddet olaylarının etkisiyle baskıların daha da artacağını düşünüyorum. Devletin bu konuda daha ciddi adımlar atması lazım. Polisler sandık güvenliği için sandıklara daha yakın durmaları gerekir.” ifadelerini kullandı.

“Devlet üzerine düşen yapmalıdır”

Sandık güvenliği için gerekli tedbirlerin acil bir şekilde alınması gerektiğini vurgulayan Tanrıseven, şu uyarılarda bulundu: “Toplu oy kullanımının önüne tamamen geçmek gerekir. Özellikle bu, köylerde biraz daha sıkıntı oluyor. Köylerde oy kullanmaya gelmeyenlerin yerine oy kullanmalar oluyor. Önceki seçimlerdeki sandık sonuçlarına baktığımız zaman aradaki fark görülmektedir. Bu da sandık sonuçlarına baskı yapıldığı veya sandık sonuçlarıyla oynandığı açıkça görülmektedir. O yüzden devletin üzerine düşeni yapması ve biraz daha işi sıkı tutması gerekir. Bu şiddet ortamından sonra vatandaşın en azından hiçbir şey olmasa da psikolojik baskı altında olduğunu görüyoruz. Bu kadar şiddet olaylarının yaşandığı bir yerde,  rahat oy kullanılmasını beklememek gerekir. Nispeten şehir merkezlerinde rahat bir durum var ama insanlar kırsalda bu kadar rahat değiller. Bu yüzden insanların iradesi tam anlamıyla sandığa yansımaması söz konusu olabilir.”  (M. Fatih Akgül-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.