banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Şanlıurfaspor Harran Üniversitesi Urfa Haberleri

SGK'ya prim borcu olan işverenlere uyarı!

Batman Sosyal Güvenlik İl Müdürü Alaettin Ökten, işverenleri SGK primlerini ödemeleri konusunda uyardı. SGK Müdürü Ökten, işverenlerin SGK primlerini ödememeleri halinde icraya maruz kalacaklarını kaydetti.

Ökten, Batman’da bulunan 7 bin 476 işverenin SGK primlerini ödemediğini açıkladı. Ökten, işverenlerin icra takibine kalınması halinde adlarına kayıtlı gayrimenkul,  araç ve maaşlarına icra takibi başlatılacağına dikkat çekti.

Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından her 6 ayda bir kendilerine listelerin ulaştırıldığını hatırlatan Ökten, “Genel Müdürlüğümüz daha önce her 3 ayda bir bizlere liste gönderiyordu. Şu anda bu 6 aya çıkarıldı. Genel Müdürlüğümüz her 6 ayda bir SGK primi ödemeyen işverenlerin listelerini bizlere gönderiyor. Bizler de gerekli yasal takibi başlatmak durumunda kalıyoruz.” dedi.

 

SGK prim borcu bulunan işverenlerin, yasanın ilgili maddesi gereğince taksitlendirme yapılabileceğini kaydeden Ökten, “SGK prim borcu olan işletme sahiplerine 36 aya kadar taksitlendirme imkânı sağlanıyor. İşverenlerimiz primi ödemediği her gün için gecikme zammına maruz kalıyor. Bugün itibariyle SGK Genel Müdürlüğümüzün verdiği bilgilere göre 7 bin 476 işverenimiz icra takibinde bulunuyor. Bunların asıl borçları 45 milyon 577 bin 349 TL’dir. Sadece gecikme zammı 23 milyon 397 bin 39 TL’dir. 7 bin 476 işverenimizin gecikme zammı ile birlikte toplam borcu 68 milyon 974 bin 388 TL’dir.” diye konuştu.

Her konuda işverenlere yardımcı olduklarını dile getiren Ökten, işveren ve ortaklarının mal varlıklarına, tapularına, maaşlarına, araçlarına haciz gelmemesi için mutlaka prim borçlarını taksitlendirmeden faydalanması gerektiğinin altını çizdi.

‘SGK’sız personel çalıştırmayın’

Ökten, işverenlere uyarıda bulunarak işyerlerinde kesinlikle SGK’sız personel çalıştırılmaması gerektiğini belirtti.

Sigortasız çalıştırılan işçinin Alo 170 SGK İhbar hattına şikâyette bulunması halinde işverenlere teşvik yasasının yanı sıra çok büyük cezai yaptırımların da uygulanabileceğini dile getiren Ökten, sözlerini şöyle noktaladı: “Bir işyeri SGK’sız işçi çalıştırması durumunda ve bunun şikâyet edilmesi ile birlikte gerekli yasal incelemenin ardından o işyerine ekonomik anlamda büyük meblağlarda cezai işlem uygulanıyor. Bu işyeri teşvik yasasından faydalanmayacağı gibi birçok yasal haklardan da mahrum kalıyor. Dolayısıyla her işverenin yanında çalıştırdığı personeli kesinlikle sigortalatmasını istiyoruz.”

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.