banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Seyid Bilal'i anma etkinliğine binlerce kişi katıldı

Yukarı Mezopotamya'nın Ehl-i Beyt atası olan Seyid  Bilal'i Anma ve Becirman Şenlikleri her yıl olduğu gibi bu yıl  da 11 Eylül tarihinde yapıldı. Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Becirman köyünde bulunan Seyid Bilal Hazretlerini anma etkinliğine binlerce vatandaş katıldı.


856 yıldır geleneksel olarak yaşatılan etkinliklere yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçi geliyor. Batman'ın inanç turizmi açısından önemli bir mekanI olan Seyid Bilal ve Becirman türbesini her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor.

 

Seyid Bilal ve Becirmanlılar Vakfı Başkanı Abdülmecit Aslan, “Seyit Bilal’in anma günüdür. Binlerce insan bugünü takip ediyor, gelip bir gün burada kalıyor. Kurbanlarını kesiyor, ondan sonra dua ediyorlar.” dedi.


Nusaybin Seyitler Derneği Başkanı Abdullah Öngün, “Bakıyoruz ki bine yakın insan bu ziyareti kutluyor, ama burada imkânımız kısıtlı, bu organizeyle bu insanların isteği karşılanmaz. Yetkililere sesleniyoruz, sesimizi onlara duyurmak istiyoruz. Beraberce birbirimize yardımcı olalım. Seyit Bilal türbesine her sene gelen 2-3 bin insanın ihtiyaçlarını karşılayalım, ama maalesef hiçbir organize yapılmıyor.” diye yetkililere seslendi.
 

 

Seyid Bilal Kimdir?Seyid Bilal, Hz. Muhammed'in (s.a.s) torunu olan Hz. Hüseyin'in (ra) 12. kuşak torunlarındandır. 1132'de Bağdat'ta doğmuş, babasının adı Seyid Harun'dur. Annesinin adı  Fatıma'dır. 1154 yılında dönemin ünlü Abbasi halifesi Harun Reşit döneminde Bağdat'tan Becirman'a zorunlu göç eden Seyid Bilal, burada bölgenin ağası Mire Botan'ın bölgesi içinde yer alan Becirman'a yerleşti.


Rivayete göre, uzun bir yolculuktan sonra Seyid Bilal bugünkü Becirman köyüne nazır Grebej denilen  mevkide konaklar. Araban mirekleri, av nedeniyle bu bölgeden geçtikleri esnada karşılarına yabani tavşan çıkar. Tazının kovaladığı tavşan o esnada namazda duran Seyid Bilal Hazretlerine sığınır. Tazı, tavşanı karşıda beklemeye başlar. Bunu gören Araban beyi çok etkilenir. Seyid Bilal'e hürmet gösterir, ona iltifat ve hediye olarak bugünkü Becirman köyünün sınırlarının tümünü parmağıyla çizerek çok geniş bir alanı kendisine sunar. Aynı zamanda biricik kız kardeşiyle de evlendirir.


İşte bu evlilik töreninden başlayarak 850 yıldır Seyid Bilal Hazretleri için şenlikler düzenlenir, kurbanlar kesilir, çeşitli yöresel etkinlikler yapılır. (Veysi Rüzgar-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.