banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Beyaz Saray

Suriye savaşı için Urfalı Aşiret reisi devreye girdi

İşte Şanlıurfa’nın Suruç merkezli Şeyhanlı aşiretinin Reisi Mahmut Kaplan (Şeyhnebi) ve Süleyman Şeyhnebi gibi Aşiretin diğer ileri gelenleri Suriye’deki aşiretin diğer ileri gelenlerini de devreye sokarak Ülke dışındaki Suriyeli muhalifleri bir araya getirerek bu duruma bir nebze de olsa çare olmaya çalıştı.

HDP’den çağrı: Barzani’ye ihtiyacımız var!
Yemeğe Muhaliflerin Geçici Başbakanı Ahmet Duma ve kabinesindeki Bakan‘lar, Suriye Kürt muhalefeti partilerinden PDK-S’den bir heyet ile aşiretin Suriye kolunun ileri gelenlerinden oluşan yaklaşık 200 kişilik bir heyet katıldı.

Süleyman Şeyhnebi: Yegane çözüm federasyon

Toplantıya damga vuran görüşlerden biri Aşiretin ileri geleni Süleyman Şeyhnebi‘den geldi. Şeyhnebi konuşmasında “Suriyede kalıcı bir barışın sağlanmasının tarafların hak temelinde çözümler araması gerektiği, buna karşın inkâr, red ve şovenist fikirlerle hiçbir yere varılamayacağını bunun tam tersi halklar arasında var olan tefrikaların derinleşmesine sebebiyet vereceğini dolayısıyla huzur ve barışı getirmeyeceğini” belirti. Şeyhnebi, buna ek olarak Suriye’deki halkların bir arada tutulabilmesinin yegâne çaresinin federatif bir yönetim anlayışının benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası güçleri dahi karşı karşıya getiren Suriye iç savaşı bütün şiddeti ile devam ederken ve üçüncü Cenevre görüşmelerinden de daha olumlu bir netice elde edilmezken, ülke dışındaki Suriyeli muhaliflerin çözüm arayışları devam ediyor.

Savaşın bu denli şiddetli ve uzun sürmesinin asıl sebeplerinden biri de rejime karşı çıkabilecek güçlü bir muhalefetin olmayışı. Hali hazırdaki siyasi muhaliflerin yeterince bir araya gelemeyerek durumu ve sonrasını müzakere edemedikleri gibi nadiren bir araya geldiklerinde de ortak bir paydada bulunamamaktadırlar.

Kürdistan-Şii savaşı! Çatışmalar şiddetlendi, şehit sayısı artıyor
Muhaliflerin seslerini duyuramamalarının bir diğer sebebi de hem kendilerine bağlı hem de kendi başlarına hareket eden silahlı gurupların sesinin yani silah sesinin daha gür çıkmasıdır. Bu durum savaşı daha da içinden çıkılmaz bir hale gelmesine sebebiyet vermektedir.

İşte Şanlıurfa’nın Suruç merkezli Şeyhanlı aşiretinin Reisi Mahmut Kaplan ve Süleyman Şeyhnebi gibi Aşiretin diğer ileri gelenleri Suriye’deki aşiretin diğer ileri gelenlerini de devreye sokarak, ülke dışındaki Suriyeli muhalifleri bir araya getirerek bu duruma bir nebze de olsa çare olmaya çalıştı.

Bu amaçla yola çıkan Şeyhanlı aşiretinin reisi ve 22. Dönem Şanlıurfa Milletvekili Mahmut kaplan ile aşiretin ileri gelenlerinden Süleyman Şeyhnebi, Aşiretin merkezi niteliğinde olan Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Ziyaret köyündeki Konaklarında verdikleri yemekle Suriye Arap ve Kürt Muhalifleri, Şanlıurfa’nın devlet erkânı ile bölgenin ileri gelenlerini bir araya getirdi.

200 kişilik heyet katıldı

Yemeğe Muhaliflerin Geçici Başbakanı Ahmet Duma ve kabinesindeki birkaç bakanı, Suriye Kürt muhalefeti partilerinden PDK-S’den bir heyet ile aşiretin Suriye kolunun ileri gelenlerinden oluşan yaklaşık 200 kişilik bir heyet katıldı.

YPG ile Esad Rejimi anlaştı – Tazminat ödenecek!
Heyet, ellerine nadiren geçen bu fırsatı değerlendirerek hâlihazırdaki durumu değerlendirip atılabilecek adımları görüştü.

Bu minvalde taraflar, fikirlerini beyan ederken, farklı görüşler masaya yatırıldı. Toplantıya damga vuran görüşlerden biri Aşiretin ileri geleni Süleyman Şeyhnebi‘den geldi. Şeyhnebi konuşmasında “Suriyede kalıcı bir barışın sağlanmasının tarafların hak temelinde çözümler araması gerektiği, buna karşın inkâr, red ve şovenist fikirlerle hiçbir yere varılamayacağını bunun tam tersi halklar arasında var olan tefrikaların derinleşmesine sebebiyet vereceğini dolayısıyla huzur ve barışı getirmeyeceğini” belirti. Şeyhnebi, buna ek olarak Suriye’deki halkların bir arada tutulabilmesinin yegâne çaresinin federatif bir yönetim anlayışının benimsenmesi gerektiğini savundu.

Aslında bu etkinlik Şeyhanlı Aşiretinin yüzyıllardır devam ettirdiği bölgedeki barışın sürdürülmesi için gerçekleştirilen etkinliklerinden sadece bir tanesidir.

Osmanlı’da beri aynı barışçı rol!

Şeyhanlı Aşireti Osmanlı öncesi dönemlerden beri kimi zaman bölgedeki Kürt ve Arap aşiretler arasında arabuluculuk yaparak barış elçiliği yapmış, kimi zaman da bölgedeki talancı Arap aşiretlere karşı bizatihi mücadele ederek bölgedeki mazlum hakkı korumaya çalışmışlardır.

ABD’den YPG’ye destek sürüyor; 250 Asker ve Sunni Arap katılımı!
Aşiret, bölgeyi yüzyıllar boyunca talancı Şamara aşiretine karşı korumuş ve bu uğurda yüzlerce üyesini feda etmiş, hatta bu günkü Kürt ve Araplar arasındaki siyasi sınırlar bile aşiret tarafından bu dönemdeki mücadeleler ile belirlenmiş ve aynı sınırlar hem siyasi hem de sosyolojik mevcudiyetini devam ettirmektedir.

Bu anlamda her ne kadar Baas rejimi dönemindeki bölgenin Araplaştırma politikası ile sınırlar yok edilmeye çalışılmış olsa da bu sınırlar hem Arapların hem de Kürtlerin bilinçaltına işlendiğinden nesiller boyu varlığını devam ettirerek günümüze gelmiştir.

Kaynak: ZERnews

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.