banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Suruç Şanlıurfa Balıklıgöl

Şehit Babası Generale şişe fırlattı
Asker Babasından Komutana Pet Şişe: Çocuğum Size Emanetti
Çukurca'da mayın patlaması sonucu 6 askerin hayatını kaybetmesiyle ilgili askerî mahkemede görülen duruşmaya ailelerin tepkisi damgasını vurdu.

 

 

Asker babası Deniz Demirci, aralarında Tuğgeneral Zeki Es ve Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın da bulunduğu sanıklara pet şişe fırlattı. Anne Raziye Demirci ise Gürbüz Kaya'ya, "Hiç mi yüzün kızarmadı?" diye bağırdı.

Hakkari 20. Komando Tugayı'na bağlı bir askerî aracın Çukurca'da mayının üzerinden geçmesi sonucu meydana gelen patlamada 6 askerin hayatını kaybemesine ilişkin dava yaklaşık 1,5 yıl sonra başladı. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına, tutuklu sanık eski Çukurca Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es, tutuksuz sanıklar eski Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya, Uzman Çavuş Fatih Taylan Çeker, Kurmay Binbaşı Hakan Alaçam, Yüzbaşı Nurettin Altay ve Kurmay Albay Rıza Atilla Erdoğan ile avukatları, olayda hayatını kaybeden askerlerin aileleri ve avukatları katıldı.

Duruşmanın başında, hayatını kaybeden askerlerden Deniz Demirci'nin babası Halil Demirci, sanıklara tepki göstererek, "Ben çocuğumu PKK ile savaşsın diye gönderdim. Allah size de aynı acıyı yaşatsın. Size söylüyorum vatan hainleri.'' dedi. Elindeki su şişesini, sanıkların üzerine fırlatan Demirci, bunun üzerine duruşma salonundan çıkartıldı. Anne Raziye Demirci ise Es'in tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep ederek, "Tahliye istemiyorum. Benim çocuğum öleli 20 ay oldu." diye konuştu. Mahkeme, oyçokluğuyla sanık Es'in, tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 1 Şubat'a ertelendi. Duruşma salonundan ayrılan Asker Annesi Raziye Demirci, burada sanıklara tepki gösterdi. Demirci, Tümgeneral Kaya'ya seslenerek, "Şu utanmadan sırtını dönene söylüyorum. Hiç mi yüzün kızarmadı?" diye bağırdı.

Duruşmada askerî savcı Tezer Türkay Güven'in hazırladığı iddianame okundu. İddianamede, Tuğgeneral Es ile Tümgeneral Kaya'nın internette ses kayıtlarının yayınlanmasından sonra Hantepe'de dere yatağına yerleştirilen mayınla ilgili ilk soruşturmanın başlatıldığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca 3 kişilik bir heyet tarafından yapılan incelemede patlayıcıların PKK tarafından döşendiği yönünde rapor hazırlandığı kaydedildi.

Ses kayıtları imha edilmiş

Davayla ilgili hazırlanan iddianamede Kaya ile Es'e ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarının nasıl temin edildiğinin saptanamadığı belirtildi. 'İstihbarat toplama gayreti' çerçevesinde tutulduğu vurgulanan kayıtların 3 ay sonra imha edildiği ve bu yüzden delil olarak kabul edilemeyeceği kaydedildi. Ancak Es ve Kaya'nın açık beyanlarıyla konuşmada geçen olayı doğruladığı anlatıldı.

İddianamenin okunmasının ardından, iki sanığın iddianamenin kendilerine geç ulaştığını belirterek savunma için süre talebi askerî mahkemece kabul edildi. Mahkeme, savunma isteyen sanıklara süre verilmesini kararlaştırdı. Daha sonra tutuklu sanık Tuğgeneral Es'in tahliye talebine ilişkin görüşü alındı. Es, olayın üzerinden 20 ay geçtiğini, kendisinin yaklaşık 3 aydır tutuklu bulunduğunu, başka bir birliğe tayin edildiği için delilleri karartma şüphesinin olmadığını belirterek tahliye talebinde bulundu. Es'in talebi mahkeme tarafından oyçokluğu ile reddedildi. Mahkeme tutukluluğun devamına 'kuvvetli suç şüphesi'ni gerekçe yaptı.

İddianamede Gürbüz Kaya, PKK'ya karşı yerleştirilen mayınlarla ilgili üst komutanlığını bilgilendirmemekle, mayınların birliğe ait olmadığına dair açıklama yapmakla suçlanıyor. Ayrıca, Es hakkında tahkikat yapması gerekirken astını kovuşturmadan kurtarmak maksadıyla hareket etmekle itham ediliyor. Es'e ise Hantepe'de PKK tarafından döşenen mayının imha edilmemesi emri verdiği, olayı soruşturan Hakan Alaçam'a söz konusu mayının imha edildiği yönünde gerçeğe aykırı bilgi verdiği kaydediliyor.

ZAMAN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.