banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

SDAM 1 Kasım seçimini değerlendirdi

Kısa bir süre önce kurulan Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi (SDAM), ilk analizinde 1 Kasım milletvekili genel seçim sonuçlarını masaya yatırdı.

7 Haziran-1 Kasım seçim sonuçları arasındaki değişimin nedenlerinin ortaya konulduğu 14 sayfalık analizde, 1 Kasım seçimleri ile Türkiye'nin, 7 Haziran sonrasında yüz yüze kaldığı siyasi belirsizlikten çıktığı belirtildi.

Seçim sonuçlarının, hem kazanan hem kaybedenler açısından ele alındığı analizde, "1 Kasım seçimleriyle Türkiye tekrar tek parti iktidarına ve dört farklı eğilimli partiden oluşan bir meclis yapısına kavuşurken Hakkâri, Şırnak, Mardin, Diyarbakır ve Batman gibi illerde İslamî duyarlılığa sahip olanlar bir yana sıradan dindar seçmenler için de temsil problemi oluştu." İfadeleriyle oluşan temsil problemine dikkat çekildi.

AK Parti'nin, 1 Kasım seçimleriyle 7 Haziran 2015 seçimleri öncesindeki siyasi ağırlığına yeniden ulaştığı belirtilen analizin sonuç kısmında şu değerlendirmelerinde bulunuldu: “Laik çağdaş” bir kimlikle modern Türkiye siyasetinin ilk gününden bu yana varlığını sürdüren CHP’nin bir elit kesim partisi olduğu bir kez daha görüldü. MHP’nin varlığının anlamlılığı tartışmaya açıldı. HDP de güç kaybına uğradı. Ona yönelen oyların bir bölümünün geçici olduğu anlaşıldı.

1 Kasım seçimleri ile Türkiye, 7 Haziran sonrasında yüz yüze kaldığı siyasi belirsizlikten çıktı. Ancak hiçbir partinin milletvekili sayısının Anayasa değişikliğini halkoyuna götürecek orana ulaşmaması ve bu konuda partiler arasında bir uzlaşmanın da şu an için görülmemesi, Anayasal değişiklik gerektiren konularda toplumun beklentisinin karşılık bulma ihtimalini azalttı.

Bunun yanında Hakkâri, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Batman gibi illerde HDP ve AK Parti’den seçilen milletvekillerinin, seçmen yapısıyla uyumlu olmaması da bu illerdeki dindar seçmen kitleleri için bir temsil problemi oluşturdu.

SDAM'ın hazırladığı 1 Kasım Seçim Analizi'nin tamamına erişmek için tıklayın  (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.