banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Sanlıurfa Şanlıurfa Valiliği urfahaber Urfa

Savcı A. Yalçınkaya kimseyi affetmiyor

Biri 'Artık huzur istiyoruz.' diyerek AK Parti davasına yönelik tepkisini e-maille Yargıtay'a bildirdi. Diğeri DTP davası yüzünden Yalçınkaya hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargının cevabı, birine gıyabi tutuklama, diğerine hapis cezası oldu.

Siyasetçilere yönelik ağır hakaretleri 'eleştiri' sayarak 'hoşgörülü olun' tavsiyesinde bulunan Yargıtay, kendisine yönelik eleştirileri affetmiyor. Parti kapatma davalarına tepki gösteren iki vatandaşın başına gelenler, yargı mensupları hakkındaki bu kanaati pekiştirdi. 2008'deki AK Parti kapatma davasına tepki için Yargıtay'a e-posta ile mektup gönderen Süleyman G. hakkında savunması bile alınmadan gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. DTP'yle ilgili kapatma davasına kızarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya için suç duyurusunda bulunan Mersinli şair Oktay Avcu da, 11 ay 20 gün hapis ve 5 yıl denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulma cezasına çarptırıldı.

Yargının eleştiriye karşı tahammülsüzlüğünü ortaya koyan son olayların ilki Alanya'da yaşandı. Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti'nin kapatılması istemiyle 2008'de Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Başsavcı, Google'dan derlediği delillerle Başbakan Tayyip Erdoğan'ın aralarında bulunduğu 71 kişinin siyasetten men edilmesini istedi. Hatta eski başbakan ve parti yöneticisi olması sebebiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de listeye dahil etti. Buna kızan Alanyalı esnaf Süleyman G., düşüncelerini kaleme alarak e-posta ile Yargıtay'a gönderdi. e-mailler arasında 16 Mart 2008 tarihli Salih Memecan'ın karikatürünün yanı sıra bazı köşe yazarlarının makaleleri de bulunuyordu. Bu demokratik tepki, Alanyalı esnafa pahalıya mal oldu. Süleyman G. hakkında Yargıtay'a 'e-posta yoluyla hakaret ettiği' gerekçesiyle dava açıldı. İfade için emniyete çağrıldı. İfadesinde hakaret kastının olmadığını anlatan Süleyman G., "Yüce yetkili insanlarımızın doğru karar vermesi için demokratik tepkimi gösterdim." savunmasını yaptı. Esnaf, polise ifade verdikten bir süre sonra Alanya Cumhuriyet Savcılığı tarafından sorgulandı. Olayın kapandığını düşünen Alanyalı esnaf, Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla şoke oldu. Mahkeme, iki yıl sonra savunmasını bile almadığı Süleyman G. hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarttı.

'savunmasız tutuklama olmaz'

Veysel Kula, ceza mahkemelerinde şahsın mahkeme tarafından savunması alınmadan tutuklama kararı çıkarılamayacağının altını çiziyor. Kula, "Karşı dava açılmasını önlemek için mahkemenin birinci celsesinde davalıya ulaşılamadığı gerekçe gösteriliyor. Mahkemeye gelmediği gerekçesiyle gıyabında tutuklama kararı alınıyor. Ancak bize mahkemeden bir tebligat gelmedi." diyor.

İkinci olay Mersin'den... Yine bir kapatma davası yine vatandaş tepkisi. Mersinli şair Oktay Avcu, DTP'nin kapatılması için dava açan Yalçınkaya hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Avcu'nun bu girişimi "Kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" sayılıyor. Mersin 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin Avcu'ya uygun gördüğü ceza: 11 ay 20 gün hapis ve 5 yıl denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulma.

Mersin Adliyesi önünde kararla ilgili bir basın açıklaması yapan Oktay Avcu, suçunun 'savaşa karşı çıkmak' olduğunu belirtti. Avcu, "Yalçınkaya düzenlediği iddianamelerle sadece terör örgütlerine hizmet etmiştir. Ülkede istikrarsızlıklara ve kaosa zemin hazırlamıştır. Halkın Türk-Kürt, laik-anti laik, Alevi-Sünni, türbansız-türbanlı gibi anlamsız kutuplara ayrılmasına olanak sağlamıştır." şeklinde konuştu. Hsan Küçük & Halil Özcan / Zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.