banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

'Savaş tüm bölgeye yayılmamalı'

HÜDA PAR Dış İlişkiler Başkanlığı, Türkiye-Suriye sınırında hava sahası ihlali gerekçesi ile düşürülen Rus jeti sonrası yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yayımladığı yazılı bir basın açıklaması ile Suriye’de düşürülen Rus uçağı ile ilgili gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Dış İlişkiler Başkanlığı, Suriye savaşını bölge ülkelerine sıçratma girişimleri olduğuna dikkat çekerek, bu konuda bölge ülkelerinin dikkat etmesi uyarısında bulundu.

“Dolaylı da olsa yaşanan iç savaşa müdahil oldular”

Aradan geçen 4 güne rağmen iki ülke arasındaki gerginliğin giderek daha da arttığına ve bu gerginliğin daha da tırmandırıldığına dikkat çekilen açıklamada, Suriye’de çatışmaların başlamasından bu yana Türkiye ve Rusya’nın karşıt cephelerde yer aldığını ve farklı tarafları destekleyerek dolaylı da olsa yaşanan iç savaşa müdahil olduklarının altı çizildi.

Açıklamanın devamında; “DAİŞ’i vurma bahanesiyle savaş uçaklarını Suriye’ye gönderen Rusya,  Esed karşıtı muhaliflere yönelik saldırıları ile savaşa fiili olarak dahil olmuştur. Bu arada Türkiye destekli Türkmenlerin vurulması Rusya’nın Türkiye ile karşı karşıya gelmesine ve aradaki gerginliğin de tırmanmasına neden olmuştur.” ifadeleri kullanıldı.  

“Şer güçler bölge ülkeleri arasında savaş çıkarmaya çalışıyor”

ABD, AB ve NATO yetkililerin son günlerde olay üzerine yaptıkları açıklamaların Türkiye’yi tahrik etmeye yönelik olduğunu ve bu açıklamaların sağduyudan uzak Rusya ile Türkiye’yi karşı karşıya getiren ibareler olduğu belirtilen açıklamada, “Batı devletlerinin, İslam coğrafyasını sömürmek için ülkeleri istikrarsızlaştırdığı, çıkarttığı iç savaşları bahane ederek işgal ettiği herkesin malumudur. Bu şer güçlerin son zamanlarda bölge ülkeleri arasında da savaş çıkarmaya çalıştığını gözlemlemekteyiz.” denildi.

“Diplomatik ve siyasi kanalları sonuna kadar zorlamalı”

“HÜDA PAR olarak başından beri amacın, Suriye üzerinden Türkiye ile İran’ı ve Rusya’yı karşı karşıya getirip, bu ülkeleri savaştırmak olduğunu söyledik ve bu tespitimizde de yanılmadığımızı yaşanan bu gelişmeler doğrulamaktadır.” denilen açıklamada bu gün gelinen noktada durumun çok büyük bir tehlike arz ettiği belirtilerek şöyle denildi:

“Türkiye’nin elbette kendi hava sahasının güvenliğini koruma ve kendisine yönelik tehditlere cevap verme hakkı vardır. Ancak bu konuda Türkiye savaşı bölgeye yaymak isteyenlerin oyunlarını görmeli ve boşa çıkarmak için son derece dikkatli hareket etmelidir. Diplomatik ve siyasi kanalları sonuna kadar zorlamalı, savaş hali ve ihtimalini hiçbir şekilde gündemine almamalıdır. Zira yaşanacak bir savaş ne Türkiye’nin ne Rusya’nın ne de diğer bölge ülkelerinin hayrına olacaktır.”

“Sorunların siyasi yollardan çözümü için çaba harcamalıdır”

Suriye’de çözüm üretilmediği müddetçe Suriye’deki iç savaş üzerinden Türkiye, Rusya ve İran’ın karşı karşıya gelmesinin kaçınılmaz olacağı belirtilen açıklamada, savaşın bölgeye yayılmaması için, Suriye’deki iç savaşın bir an önce sonlandırılmasının gerekliliğine dikkat çekildi.

Açıklamada devamla, “Bunun ilk adımı olarak rejim ve muhalif gruplar arasındaki çatışmalar ve saldırılar derhal durdurulmalıdır. Taraflar aralarındaki sorunların siyasi yollardan çözümü için çaba harcamalıdır.  Vatanlarının harap, halkın ise daha fazla perişan olmasına sebep olmamalıdırlar.” ifadeleri kullanıldı.

Düşürülen Rus uçağı sonrası Rusya’dan önce tehdidin Çeçenistan’ın kukla başkanı Kadirov’dan ve PYD’den gelmiş olmasının çok manidar olduğu ifade edilen açıklamada, “Yapılan bu açıklamaları Türkiye’yi bölgesel bir savaşa sürüklemek için yapılan tahrik amaçlı açıklamalar olarak görüyoruz. Suriye iç savaşını bölge ülkelerine sıçratma girişimlerine karşı herkes dikkatli davranmalıdır.” denildi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.