banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya karbonmonoksit Balıklıgöl

Şark Medreselerinde Dil ve Eğitim

Her hafta Geleneksel olarak Şanlıurfa Balıklıgöl Rızvaniye Külliyesinde düzenlenen ve sadece Şanlıurfa Yazarlar Birliği üyelerinin katıldığı Cuma gecesi sohbet toplantılarında bu hafta Harran Üniversitesi İlahiyat bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç Dr. Cüneyd Gökçe sunumuyla 'Şark Medreselerinde Dil ve Eğitim" konusu tartışıldı.


Geçmişte bir çok köyde medreselerin olduğunu,  o medreselere kayıt için gelen öğrencilerin “Fakke”  olarak medreseye kabul edildiklerini söyleyen Yrd.Doç Dr. Cüneyd Gökçe; “Bu öğrencilerin tüm masrafları Aişeleri köylü tarafından karşılanırdı. Sabah ve akşam olmak üzere iki öğün yemek için önceden belirlenen evlere giden öğrenciler, getirdikleri yemekleri bir arada yiyerek tam bir dayanışma örneği sergilenirdi” dedi.


Doğuda ders veren Müderrislere Seyda dendiğini söyleyen Gökçe, öğrencileri de ilk başlayan için kullanılan tabirin Fakke, sonra derslerde ilerledikçe Talip ve en son dereceye gelen öğrenciye de Mela (Arapça İllimle dolu anlamına geliyor) denildiğini aktardı.

Medrese eğitimi ile bugünkü eğitimi karşılaştırıldığında her iki sistemin eksikleri olduğunu söyleyen Gökçe; “özellikle medrese hocalarının çok fedakârca sabahtan akşama kadar hiç bıkmadan ve dinlenmeden öğrencileriyle bire bir ilgilenirdi. Bugün ki eğitimde bu derece samimi ve bire bir ders verme yok. Bir de o zaman ki öğrencilerin gönüllülük esasına göre okudukları için müthiş bir şekilde verimli olurdu. Yatılı olarak kaldığımız için 6 kişi bir yatağı paylaşırdı. Ama yinede çok lezzet vericiydi. Derslerde sıkılma olmazdı. Bir de medrese öğrencileri için hiç “boş zaman” kavramı olmazdı” dedi.

Geceye yazarlar birliği üyeleri katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.