banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Başbakan Erdoğan

Şap hastalığı kuzu etine rağbeti artırdı

Büyükbaş hayvanlarda görülen Şap hastalığı, ilk olarak eylül ayında Van’da görüldü ve kısa bir süre içinde tüm ülkeye yayıldı. Hastalığın büyükbaş hayvanlarda görülmesi tüketicileri kuzu etine yönlendirdi. Kasaplar, kuzu etine artan rağbet nedeniyle kilogram başı fiyatların 22 TL’den 29 TL’ye çıktığını söyledi.

Kasap Cafer Çakal, üreticilerin desteklenmemesinden dolayı kuzu etinin piyasada tükenmek üzere olduğunu dile getirdi.

Çakal, “Şu an küçükbaş hayvana rağbet daha çoktur. Özellikle kuzu etine rağbet olunca fiyatlarda artış meydana geldi. Üretici desteklenmediğinden dolayı kuzu eti üretiminde büyük bir düşüş vardır. Bu noktada kasap olarak özellikle üreticinin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kuzu fiyatına rağbet olduğundan ve üretiminin de az olmasından dolayı son bir ayda kilogram fiyatı 22 TL’den, 29 TL’ye çıktı. Bu fiyattan dolayı, maddi durumu iyi olan vatandaşlar alabilirken, orta gelirli aileler kuzu etini alamaz oldu. Bu durum da işlerimizi büyük oranda kötü etkiledi. Bundan dolayı kasaplar olarak, üretici köylünün muhakkak desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Kış ayında özellikle koyunların gebe olma ihtimalinden dolayı mezbahanelerde kesimine izin verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Çakal,“Özellikle kasaplar olarak da bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Van’daki mezbahanelerin kış boyunca tek bir koyunun kesilmemesini istiyoruz. Kış boyunca koyunların çoğu gebe olduğundan dolayı kesilmesini kesinlikle uygun görmüyoruz. En azından bu uygulamayı mart ayının ortalarına kadar yapmalarını uygun görüyoruz.” diye konuştu.

“Büyükbaş hayvan etini almaktan çekiniyoruz”

Şap hastalığından dolayı büyükbaş hayvan etini tercih etmediğini söyleyen Fesih Özdemir “Son zamanlarda büyük baş hayvanlarda görülen hastalıktan dolayı bizler büyükbaş hayvanın etini almaktan çekiniyoruz. Buraya geldiğimde de özellikle kuzu kıyma yaptırmakatayım. Fakat son günlerde kuzu eti fiyatının yükselmesiyle almakta zorluk çekiyoruz. Alsak bile bir kilogramdan fazla alamıyoruz. Ayrıca kendimizde hayvancılık yapmaktayız ve hayvanlarımız da satılmamaktadır. Bu noktada devletin özellikle çiftçiye sahip çıkmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.