banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin MHP

Şanlıurfa'nın öteki yüzü

 

Şanlıurfa’da çöp konteynerlerini dolaşarak, çöp toplayıp ailesinin bütçesine katkı sağlamak isteyen çocuklarda soğuk havaların tedirginliği başladı.
Şanlıurfa’da çöp konteynerlerini dolaşarak, çöp toplayıp ailesinin bütçesine katkı sağlamak isteyen çocuklarda soğuk havaların tedirginliği başladı.
Kent merkezinde çöp toplayarak, geçimini sağlamaya çalışan okul yaşındaki çocuklar, soğuk havalarda, yırtık elbiselerle çöp topluyor. Havaların soğumaya başlaması üzerine hastalık ve soğuk algınlığı tedirginliği yaşayan çocuklar, bu konuda yetkili ve diğer hayırsever vatandaşlardan yardım beklediklerini söyledi.
Ayrıca, çoğu okul yaşındaki çocuk da ailesiyle birlikte il dışına tarlada çalışmaya gidiyor.
Kentte, dar gelirli ailelerin çocukları, ya mendil satıyor, ya dileniyor ya da çöp toplayarak geçimini sağlamak zorunda kalıyor. Okul çağındaki çocukların, okul yerine çöp konteynerlerinin başında olması, Şanlıurfa’nın eğitimde geri kalmasının en büyük sebeplerinden biri olarak değerlendiriliyor. Öte yandan, çöp toplayan çocukların herhangi bir şekilde geleceği de söz konusu olamıyor. Çünkü, bu çocuklar, geçimlerini çöp toplayarak kazandığı için, herhangi bir mesleğe yönelemiyor ve genel sağlık sigortası da olmuyor.
Sürekli çöp toplayarak, ailesinin bütçesine katkı saplamak ve geçimi sağlamak zorunda olan çocukların hiçbir şekilde sağlık güvencesi de olmuyor. Kış aylarının gelmesi üzerine, işsizliğin daha da artması dolayısıyla, bu işi yapmaya daha da mecbur olduklarını dile getiren çocuklar, sağlık güvencelerinin olduğu rahat bir işi yapmak istiyor, bu arada okul yaşında oldukları için, okullarına devam etmek istiyorlar. Şanlıurfa’nın Eyübiye gibi kenar mahallelerinde bu tür çocukların çok olduğunu söyleyen bir vatandaş, “kenar mahallelerimizde çöp toplayarak, geçimini sağlayan okul çağındaki çocuklar oldukça fazla, bu kış gününde bunların hali ne olacak, hayırseverler ve yetkililerin bunlara yardım eli uzatması lazım” ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa kent merkezinde işsizliğin fazla olmasının bir nedeni de vatandaşların belli bir mesleğe sahip olmamasıdır.
Meslek sahibi olmayan vatandaşlar, aileleriyle birlikte il dışına mevsimlik işlerde çalışmaya gidiyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte sıcağa dayanıklı hasatların sona ermesi üzerine,Şanlıurfalı aileler, Yozgat’a şeker pancarı toplamaya gidiyor. Çalışmaya giden ailelerin çocukları da okullarından geri kalıyor.

 

Şeker fabrikasınn olduğu illerde, şeker pancarı işinde çalışmaya giden vatandaşlar, oralarda çektikleri sıkıntıların anlatılamaz olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin Suriye’ye yardım göndermesine tepki gösteren vatandaşlar, devletin önce kendi vatandaşına sahip çıkmasını istiyor. Şanlıurfa’da mağdur olan çok sayıda ailenin olduğunu söyleyen İsmail Kara adında bir vatandaş, “yanıbaşımızdaki Suriye’de çatışma çıkıyor ve Türkiye her gün yardım gönderiyor ama burada mağdur olan ailelerden kimsenin haberi yok. Devlet önce kendi vatanaşına yardım etsin, sonra başkalarına yardım etsin. Kendi vatandaşı mağdurken, başkalarına yardım etmek ne kadar doğru” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Urfahaber24.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.