banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Şanlıurfalıların Büyükşehir yorumu

Şanlıurfa’nın resmen büyük şehir olmasına sayılı günler kaldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül TBMM’den kendisine gönderilen tasarıyı imzalarsa Şanlıurfa ile  birlikte 13 il artık büyükşehir statüsü kazanacak. Bizde olay gazetesi olarak Şanlıurfa’daki sivil toplum örgütlerine Büyükşehir’in Şanlıurfa’ya neler getireceğini sorduk…

 

Şanlıurfa Gıda İmalatçıları Kooperatif Başkanı Kureyş Çelik: ”Şanlıurfa tamamen Büyükşehir oldu mu, vergi, elektrik su fiyatları artacaktır. Tabi bunun yanında daha iyi hizmetlerin yapılacağına inanıyoruz. İl Özel İdare’nin belediyeye geçmesi hizmet açısından çok iyi olacak.Büyükşehir olursak Şanlıurfa’da yatırımlar artacak. Öte yandan Şanlıurfa’ya daha fazla gelir gelecek.”

 

ŞUTSO Başkanı Eyüp Sabri Ertekin: “Şanlıurfa’nın büyükşehir olması sevindirici bir durumdur. Şanlıurfa’nın ekonomisi gittikçe gelişecek. Son teşvik sisteminde 6. Bölge’de bulunan ve bir cazibe merkezi konumunda ilimize yatırımı daha da arttıracak ve bizleri 2023 hedeflerimize taşıyacak bir lokomotif olacaktır. Ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda oldukça zengin olan ilimize büyük katkılar sağlayacaktır. Büyükşehir statüsü ile belediyecilik faaliyetleri tek elden ve daha koordineli bir şekilde yürütülebilecek. Hizmet kalitesi yükselecek ve olması gereken standartlara ulaşacaktır. Bunların sonucunda da daha çok yatırımcı bölgeye çekilecek, bu yatırımlar beraberinde kalkınmayı, istihdamı ve kaliteli yaşamı getirecek, ekonomi canlanacak, iş hacmi yükselecektir.”

 

Şanlıurfa Köy Muhtarlar Derneği Başkanı Hanifi Ağır: “Nihayet Şanlıurfa “büyükşehir” oldu. Şehrimiz giderek gelişip güzelleşecektir. Köylerimizin sorunları da sona erecek. Artık asfaltı olmayan, su ve elektrik sorunu yaşayan köy kalmayacak. Biz buna inanıyoruz. Bakanımız ve milletvekillerimiz bu konuda büyük çaba harcıyor. Bu arada Şanlıurfa’nın Büyükşehir olmasıyla merkeze bağlı bir çok köy Karaköprü’ye bağlanacak. Köylere güzel hizmetlerin yapılacağına inanıyoruz.Şanlıurfa artık eskisi gibi degil.Gün gün gelişiyor.Büyükşehir olursak şehrimiz daha da gelişecek.Şanlıurfa’nın Büyükşehir olmasında emeği geçen tüm yetkililere muhtarlar adına teşekkür ediyoruz.”

 

Şanlıurfa Köy Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Çiftçi: “Büyükşehir kapsamında köyler mahalleye dönüştürülüyor.Yani köy muhtarlıkları artık mahalle muhtarlıkları oluyor.Öte yandan köylerin tüzel kişiliği kalkıyor. Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde görev yapan geçici ve gönüllü köy korucuları, halen görev yaptıkları yerlerde görev yapmaya devam edecek.Aldıgımız bilgiye göre, Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde emlak vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları 5 yıl süreyle alınmayacak. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret, 5 yıl süreyle en düşük tarifenin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde belirlenecek.Büyükşehir yasasının getirdiği yenilikler güzel bişey.Köylere güzel hizmetler ve projelerin yapılacağına inanıyoruz. “

 

Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı: “Şanlıurfa’nın Büyükşehir olması bize çok büyük faydalar getirecek. Şanlıurfa tamamen Büyükşehir oldu mu, vergi, elektrik su fiyatları artacaktır. Vatandaşlarımız bundan korkmasın. Büyükşehir olursak, belediyecilik faaliyetleri tek elden ve daha koordineli bir şekilde yürütülebilecek. Hizmet kalitesi yükselecek ve olması gereken standartlara ulaşacaktır. Şanlıurfa’nın Büyükşehir olmasında emeği geçen tüm yetkililere teşekkür ediyoruz.”

 

Şanlıurfa Muhacirler ve Ensarlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Resul Korkmaz:

 

“Tüm Şanlıurfa halkına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Şanlıurfa'nın büyükşehir olması ilin sosyal, ekonomik alanda büyümesi ve hizmetlerin daha kaliteli şekilde üretilmesi anlamı taşıyor. Şanlıurfa zaten turizm ve tarım şehri büyükşehir olması ile birlikte bu alanlarda da büyük gelişmeler yaşanacak. Şanlıurfa’ya yatırımlar artacak. İlk etapta bazı sıkıntılar yaşanacaktır. Ama bu sıkıntıları Şanlıurfa çok çabuk atlatacağına inanıyorum.”

 

Şanlıurfa Vakfı Genel Başkanı Samet Atabay: “Bunun Şanlıurfa'mız açısından birçok yönden getirisi olacak. Öncelikle Büyükşehir Belediyeleri'nin gelirlerinde artış sağlanacak. Çünkü Büyükşehir belediyeleri, sahip oldukları nüfusa göre maliyeden pay alıyor. İkinci olarak Büyükşehir Belediyeleri yetkileri il mülki sınırlarına kadar genişliyor. İmar, Altyapı, Ulaşım ve itfaiye hizmetleri kanunla birlikte büyükşehir belediyeleri tarafından yerine getirilecek. Böylece ilçeler, bu önemli ve masraflı işlerden kurtulacak kendileri daha başka yönlerde hizmet üretecekler. Bu kanun aynı zamanda şehirdeki plan bütünlüğünü getiriyor”

Aziz Çiftçi / Olay Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.