banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Başbakan Erdoğan

Urfa'da Hristiyanlık propagandası yapan misyonerleri

Şanlıurfa’da misyonerlerin yaptığı faaliyetleri, ‘Müslüman mahallesinde salyangoz satmak’ olarak nitelendiren kentteki STK’lar, yapılan faaliyetleri asla kabul etmediklerini belirterek yetkilileri göreve çağırdı.

Özellikle Suriye’deki iç savaş ve Türkiye’nin doğu illerinde yaşanan çatışmalardan sonra, başta Şanlıurfa olmak üzere birçok şehri mesken edinen misyonerlerin faaliyetleri artarak devam ediyor.

Son günlerde Şanlıurfa’nın birçok mahallesinde gruplar halinde gezerek Hristiyanlık propagandası yapan misyonerlerin, İLKHA tarafından gündeme getirilmesi toplumun dikkatini bir kez daha Hristiyanlaştırma projelerine çevirdi.

Rehberler eşliğinde turizm şirketleri aracılığıyla geldikleri Türkiye’de turist görünümünde faaliyetlerini sürdüren bu misyonerlerin yanı sıra Suriye savaşından sonra yardım amaçlı açılan 20’nin üzerinde yabancı kuruluşun da aynı amaca hizmet ettiği belirtiliyor. Ayrıca, bu kuruluşların misyonerlik amacıyla dışardan gelenlere bilgi paylaşımında bulunarak yardım ettiği de iddia ediliyor.

Eski fırından bozma kaçak kilise hâlâ faaliyetlerine devam ediyor

Hatırlanacağı üzere daha önceleri PKK ile bağlantılı oldukları düşünülen kişiler tarafından hiçbir yasal izni olmadan açılan eski fırından bozma bir işyeri kilise yapılmıştı. Kaçak kilisede her pazar ayin yapılmaya devam edilirken yetkililerin izinsiz kiliseye sessiz kalması ise dikkat çekiyor.

Son günlerde Şanlıurfa’da yoğun olarak görünen ve 90 kişiden oluştuğu öğrenilen misyoner grubun, turist adı altında Şanlıurfa’ya geldiği ve merkez Karaköprü ilçesinde bulunan Şanlıurfa Turizm ve Otelcilik Lisesinin Uygulama Otelinde konakladıkları ileri sürüldü.

Yardım adı altında kişilerin kimlik bilgilerini istihbarat amaçlı topluyorlar

Burada rehberler eşliğinde her gün ayrı gruplara ayrılan misyonerlerin, önceden belirlenmiş mahallelerdeki adreslere gittikleri ve burada Hristiyanlık propagandası yaptıkları belirtiliyor. Tanıştıkları ailelerin yardım adı altında kimlik bilgilerini de alan misyonerlerin bu çalışmaları istihbarat amacıyla yaptığından şüpheleniliyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem ve Suriyeli yardımseverler tarafından kurulan Said Yardım Derneği Başkanı Fadi Mahmut, misyonerlerin faaliyetlerine tepki göstererek yetkilileri, Hristiyanlaştırma projelerinin önüne geçilmesi hususunda uyardı.

Şanlıurfa’da ikamet eden mağdur Suriyelilere yardım etmek amacıyla faaliyet yürüttüklerini ifade eden Said Yardım Derneği Başkanı Fadi Mahmut, misyonerlik faaliyetlerinden rahatsız olan birçok Suriyeli ailenin kendilerini arayarak durumu bildirdiğini belirtti.

Suriyeli ailelerin yaşadıklarını anlatan Mahmut, şöyle konuştu: “Özellikle kötü niyetli bazı insanlar, yardım yapmak yerine Suriyelileri Hristiyan yapmaya çalışıyor. İnsanlar bizi arayarak bize rahatsızlıklarını dile getirdiler. Bayanlarla birlikte evlere gidiyorlar. Onlara çok farklı şeyler anlatıyorlar. Sadece yardım amaçlı yabancı dernekler de var. Eğer insanlara insanî olarak yardım edeceklerse bunda sorun yoktur ama insanları Hristiyan yapmak için kitap falan dağıtmaları doğru değildir.”

“Evde yalnız genç kız ile konuşmak istediklerini söyleyip bir odaya geçiyorlar”

Kendilerine ulaşan Suriyeli bir kadının yaşadıklarını aktaran Mahmut, “Kadını sokakta görüyorlar. Bayanın evinin nerede olduğunu soruyorlar. Sonra evinde çay içmek istediklerini söylemişler ve evine gitmişler. Evde yalnız genç kız ile konuşmak istediklerini söyleyip bir odaya geçiyorlar. Kızını elini tutuyorlar ve İsa’dan dua edeceklerini söylemişler. Kız İsa’nın Allah’ın nebisi (İsa Nebiyullah) olduğunu söylemiş. Bunlar kıza ‘İsa için namaz kılalım’ demiş. Kız da ‘benim imanım yalnız Allah içindir ve benim peygamberim Hz Muhammed’dir’ demiş. Sonra dua etmeye başlayınca kız da gözlerini kapatarak içinden Kuran’dan dualar yapıyor ve etkilenmiyor. Sonra o aileye sevgi gösterisinde bulunuyorlar. Suriyelileri sevdiğini söylüyorlar.” şeklinde konuştu.

“Eğer siz Suriyelileri seviyorsanız Suriye’deki savaşı durdurun”

Suriyelileri sevdiğini iddia eden misyonerlere seslenen Mahmut, son olarak “Eğer siz Suriyelileri seviyorsanız -Avrupa olarak gücünüz yeter- Suriye’deki savaşı durdurun. Bizler Müslümanlar olarak bizi Hristiyanlaştırma çalışmalarını kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kendilerinin de ellerine misyonerlik faaliyetleri ile ilgili bilgi ve belgelerin ulaştığını ifade eden İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem ise Peygamberler Şehri olarak bilinen bir şehirde bu faaliyetlerin kabul edilmesinin mümkün olamayacağını söyledi.

“Müslüman mahallesinde salyangoz satmasınlar”

Şanlıurfa’da yapılan misyonerlik faaliyetlerinin içeriğine değinen Gerem, “Müslüman mahallesinde salyangoz satmasınlar.” diyerek “Fakir ve mağdur olmuş insanların yaşadığı bölgelere özellikle öğrenciler gönderilerek misyonerlik faaliyetlerinin bir provası yaptırılıyor. Gruplar şeklinde mahallelere, kırsal kesime giderek yardım adı altında broşür dağıttıklarını biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde de görülen misyonerler, esnafla fotoğraflar çektirip ilgi odağı olmaya çalıştığı görüldü.

Misyonerlik faaliyetlerine tepki gösteren Yar-Der Başkanı Mustafa Duyar, “Bu tür faaliyetlere nasıl oluyor neden izin veriliyor, anlamış değiliz. Bunların misyonerlik faaliyeti yaptıkları ortada. Bunlar turist adı altında vatandaşların aracılığıyla Suriyelilere ulaşmaya çalışıyor. Halkımızdan ricamız bunlar yüz vermemeleridir.

(Osman Gülebak, İbrahim Yılmaz- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.