banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç Urfa Haber Balıklıgöl

Şanlıurfa’da Üç Yeni Proje Başlıyor


Projelerin sorumlu tarafları arasındaki karşılıklı yükümlülüklerin ve projelerin uygulama süreçlerinin tanımlandığı anlaşmaların İmza Törenine diğer temsilciler ile birlikte Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca katılacak.
Projeler, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP) çerçevesinde finanse ediliyor.
BROP kapsamında Şanlıurfa’da gerçekleştirilecek projeler çerçevesinde hedef sektörde yer alan KOBİ’ler için teknolojiye erişim, üretim maliyetlerinde düşüş ve uluslararası standartları yakalama fırsatı sunacak.  Ortak kullanıma yönelik depolar ve kümelenme faaliyetleri ile işletmelerin girişimcilik kapasiteleri, verimlilikleri ve ürettikleri katma değer artarken bölgedeki istihdam oranı yükselecek ve nihai rekabet gücü iyileştirilecek.  Gerçekleştirilecek turizm projesi ile Şanlıurfa’nın turizm potansiyelinin yükseltilmesine katkı sağlanacak.

Şanlıurfa Lisanslı Pamuk Depoculuğu
Nihai Faydalanıcısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olan projenin bütçesi 9.1 Milyon Avro’dur. Projenin genel hedefi, bölgede pamuk üreten tarımsal işletmeler ve pamuk ürünü hammaddesini işleyen sınaî ve ticari firmaların rekabet edebilirliklerinin arttırılarak sürdürebilir bir ekonomik yapıya kavuşmalarıdır. Proje kapsamında Şanlıurfa ilinde 24.000 ton balya (lif pamuk)  depolama kapasitesine sahip olan Pamuk Lisanslı Depoculuk sisteminin faaliyete geçirilip, bölgede bulunan pamuk hammaddesi işleyen iplik, dokuma ve tekstil sanayi firmalarının ortak kullanımına sunulması planlanmaktadır. Bu kapsamda ilgili firmaların hammadde ve kredi maliyetlerinin olumlu yönde etkilenmesi ve ihracatın artırılması amaçlanmaktadır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Özellikli Gıda Kümeleri
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın Nihai Faydalanıcısı olduğu proje, 3.8 Milyon Avro bütçeye sahiptir. Proje kapsamında Özel Gıda Ürünleri Kümesinin harekete geçirilmesi ve kümenin rekabet edebilirliğinin artırılması hedeflenmektedir. 30 ay sürecek proje çerçevesinde özellikli gıda ürünleri portföyünün geliştirilmesi, ürünler bazında var olan kümelerin etkinleştirilmesi, küme analizlerinin yapılarak Eylem Planlarının hazırlanması ve küme girişiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması planlanmaktadır. Proje süresince yapılacak olan araştırmalar sonucunda 10 adet ürünün ulusal ve uluslararası piyasalarda markalaşması amaçlanmaktadır.
Şanlıurfa'da Tarih Yeniden Canlanıyor
Karacadağ Kalkınma Ajansının Nihai Faydalanıcısı olduğu 9.5 Milyon Avro bütçeli Projenin genel hedefleri,
-    Kentin turizm altyapısını ve turizm sektöründeki KOBİ’leri güçlendirerek kentteki geceleme oranını yükseltmek ve turizmden daha fazla pay almasını sağlayarak “bir marka kültür kenti” olmasına katkıda bulunmak,
-    Şanlıurfa Merkez ve Göbeklitepe’nin UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesinden Asıl Listeye girmesine destek olmak ve kurulacak Alan Yönetimi ile sürdürülebilir turizm politikalarının oluşmasını sağlamak
-    Yapılacak etkinliklerle Şanlıurfa’nın önemli ve seçkin bir destinasyon noktası olmasını sağlamaktır.
Proje kapsamında, turizm eylem planının oluşturulması, tanıtım materyallerinin geliştirilmesi (rehber, tanıtım filmi, web sitesi vb), ulusal/uluslararası acentelerle iletişim ve ağ kurma, kamu kurumları ile turizm sektöründe yer alan aktörlerin kapasitesini arttırmaya ve farkındalık oluşturmaya yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi planlanırken kentin altyapısında da iyileştirme çalışmaları öngörülmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.